Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Zet Utrecht in bloei tijdens het Boomspiegelfeest 

Home »  Geen categorie »  Zet Utrecht in bloei tijdens het Boomspiegelfeest 

Zet Utrecht in bloei tijdens het Boomspiegelfeest 

30 augustus, 2023

Op zaterdag 7 oktober wordt in Utrecht het Nationale Boomspiegelfeest gevierd. In aanloop naar dit stadsbrede evenement nodigt Utrecht Natuurlijk alle inwoners uit om tussen 4 september en 4 oktober een boomspiegel – de kale ruimte rondom een boom – te adopteren. Bewoners nemen dan zelf, of met hun buren, het beheer van deze plek over. Hoe meer boomspiegeltuinen er worden aangelegd, hoe meer kleine bloemenoases er in de stad ontstaan die samen zorgen voor groene, biodiverse en levendige wijken. 

Gratis planten bij adoptie van een boomspiegel
Als onderdeel van de campagne, die dit jaar voor de vierde keer in Utrecht wordt georganiseerd, mag iedere Utrechter die tussen 4 september en 4 oktober via www.zetutrechtinbloei.nl een boomspiegel adopteert óp 7 oktober een gratis planten-startpakket ophalen (zolang de voorraad strekt) bij één van de vijf stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk.

In de voorgaande jaren zijn er al meer dan 900 boomspiegels in Utrecht vergroend! Toch zijn ook veel boomspiegels nog kaal. Daardoor vormen ze snel een plek waar fietsen worden gestald en vuilniszakken worden neergezet. Deze stukken kale grond bieden een mooie kans om in de hele stad meer bloemen en planten te laten groeien en bloeien. Want groene boomspiegels zijn niet alleen goed voor het burencontact, maar ook voor gezonde en klimaatbestendige wijken.

1 miljoen boomspiegels in 2030
Het Boomspiegelfeest wordt in Utrecht georganiseerd door Utrecht Natuurlijk in samenwerking met de gemeente Utrecht en Stichting Guerrilla Gardeners. Guerrilla Gardeners zijn buurtvergroeners die gewapend met gieter, planten en schep de strijd aangaan met grauwe straten. Ook Stichting Steenbreek is partner van het Boomspiegelfeest. Het Nationale Boomspiegelfeest wordt jaarlijks gevierd in oktober. Met deze dag wordt gezamenlijk gewerkt aan een duidelijk doel op nationaal niveau: voor 2030 1 miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving vergroenen.