Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Utrecht breidt subsidieregeling groene daken uit

Home »  Geen categorie »  Utrecht breidt subsidieregeling groene daken uit

Utrecht breidt subsidieregeling groene daken uit

2 juli, 2024

Veel mensen met een groendak zijn trots op de natuurlijk uitstraling die het hun huis geeft en merken echt het verschil in de ruimte die onder het dak zit. Die ruimte is veel koeler en aangenamer in de zomer en houdt juist beter warmte vast in de winter. Ook helpt een groendak de vogeltjes, vlinders en bijen aan meer leefruimte in de stad. Tot slot gaat een groen dak wel 2 keer langer mee dan een normaal dak. Dus win-win-win. 

Vanaf 1 juli geldt een nieuwe gemeente subsidie voor een groenblauw dak. Bewoners en bedrijven krijgen dan meer subsidie per vierkante meter voor aanleg van een natuurlijk dak met planten. Ook geldt, hoe meer regenwater het groene dak kan opvangen hoe hoger de subsidie. U-pas houders krijgen een groen dak helemaal vergoed, met een maximum bedrag per m2. De gemeente wil zo ook mensen met een kleinere portemonnee helpen hun huis te verduurzamen. Voorheen kreeg je subsidie voor een groen dak van minimaal 10m2, dat is verlaagd naar 6m2. 

Hoe aanvragen? 

Bewoners kunnen een groendak aanvragen voor een enkel groendak, maar ook in een verzamelaanvraag met andere buurtbewoners. Zo zijn er straatbewoners die allemaal hun schuurtje een groen dak geven. Een kleine ingreep, maar grote impact! Organisaties en andere rechtspersonen kunnen een groendak subsidie aanvragen bij de gemeente en daarbovenop zelfs nog de subsidie vanuit de provincie. Dat maakt het extra aantrekkelijk.

Meer informatie: www.utrecht.nl/groenblauwedaken