Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Hulp bij digitaal bankieren

Home »  Geen categorie »  Hulp bij digitaal bankieren

Hulp bij digitaal bankieren

2 juli, 2024

Tekst: U op leeftijd   Beeld: Bankinformatiepunt

Nu er veel minder bankfilialen zijn, wordt digitaal bankieren steeds belangrijker. Maar niet iedereen kan daar goed mee overweg. Je moet de juiste apparatuur en kennis in huis hebben, het is niet altijd heel erg eenvoudig en soms voelt het onveilig. Dit zet veel mensen, volgens onderzoek zelfs 2,6 miljoen, op grote achterstand. Terwijl iedereen graag zo lang mogelijk de regie over eigen geldzaken houdt.  

De banken geven nu – ook op aandringen van de landelijke seniorenorganisaties – meer informatie en praktische hulp. Hieronder lees je er meer over. Als je er toch niet uitkomt, bel dan de bank en vraag of ze je kunnen helpen. Inmiddels is dit voor hen een vertrouwde vraag! De ABN Amro heeft hiervoor bijvoorbeeld een bankzakenadviseur.

Persoonlijk advies
Wil je graag persoonlijk contact met iemand over je bankzaken?
– Dat kan bij de vestigingen van de Regio- en SNS Bank en de ING-Servicepunten.
– Je kunt gratis bellen met iemand van de Digihulplijn T 0800-1508, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8-22 uur en zaterdag tussen 9-18 uur.
– Op de site Bankinformatiepunt.nl kun je vinden waar jouw bank een filiaal heeft dat je kunt bezoeken en bij welke Geldmaat-locaties je hulp kunt krijgen bij het geld opnemen. Daar vind je ook de locaties en data van de informatie-bijeenkomsten ‘Hulp bij digitale bankzaken’.
– Er loopt nu een proef met 18 Bankinformatiepunten in Nederland, waaronder één in Utrecht. Het Bankinformatiepunt in Bibliotheek Overvecht – Gloriantdreef 1 is tot eind 2024 op woensdagochtend van 10-12 uur geopend.  
 
Online advies
– Op Bankinformatiepunt.nl vind je uitleg over de belangrijkste online bank-handelingen. Dus hoe kun je pinnen, hoe betaal je via iDeal, hoe maak je geld over naar je spaarrekening en nog veel meer. Ook vind je daar een pagina voor oplossingen op maat. Zoals: wat te doen als je moeite hebt met lezen of als je geen smartphone hebt.
– Verschillende banken (Rabobank, ING, ABN-AMRO) geven zelf handige uitleg. Zoek daarvoor op hun site bij ‘Toegankelijkheid’.   

Eerst oefenen
Zien hoe iets werkt is één, maar het zelf doen is soms toch iets anders. Daarom kan het prettig zijn om eerst ‘droog’ te kunnen oefenen. 
– De DigiHandig app is voor beginnende smartphonegebruikers. Daar oefen je op je smartphone in een veilige, anonieme omgeving. Ook leer je meer over de mogelijkheden van de mobiele telefoon. 
– Op de site Oefenen.nl kun je zonder gevolgen oefenen met onder meer Internet.
– Je kunt filmpjes over bankzaken en allerlei andere onderwerpen kijken of oefenen op de site Steffie.nl. Je vindt er informatie en de mogelijkheid om dingen uit te proberen.

U op leeftijd
U op leeftijd zet zich in voor een volwaardige plek voor alle senioren in de stad Utrecht: zowel de huidige generaties ouderen als de jong-senioren die zich willen voorbereiden op hun toekomst. Voor meer informatie: www.uopleeftijd.nl; T 06 8350 5096.