Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

‘We willen vooral kwaliteit toevoegen aan de wijk’

Home »  Geen categorie »  ‘We willen vooral kwaliteit toevoegen aan de wijk’

‘We willen vooral kwaliteit toevoegen aan de wijk’

9 november, 2018

NOORDWEST – Klaas Verschuure. Sinds 1 juni 2018 wijkwethouder van Noordwest. Geboren in Enschede, maar getogen in Utrecht. Hij ging naar school in Tolsteeg en Kanaleneiland en woonde in Oost, West, de Binnenstad en Vleuten. Zo leerde hij de stad goed kennen. De maatschappelijke interesse kwam van zijn moeder en de politiek van vader, die ook al lid was van D66.

Door Cora Bastiaansen

“Ik verdiende mijn zakgeld met het verspreiden van folders tijdens verkiezingen. Maatschappelijke betrokkenheid en je inzetten voor je buurt, wijk of stad vind ik heel bijzonder om te mogen doen. Het is fantastisch als je samen doelen kunt bereiken en als de gemeente naar je luistert. Daarom is mijn werk ook zo ontzettend gaaf. Ik kom op plekken waar ik anders nooit zou komen en spreek mensen die ik anders niet zo snel zou spreken.”

Utrecht én Alphen

Verschuure studeerde bestuurskunde en werkte vervolgens bij een organisatieadviesbureau en als interimmanager bij diverse overheden. Zijn laatste opdracht was in Alphen a/d Rijn waar hij burgemeester Liesbeth Spies adviseerde in regiozaken. Daarnaast was hij fractievoorzitter van D66 in de Utrechtse gemeenteraad.

Zo’n drukke werkweek weet Verschuure goed te benutten. “Het is over het algemeen erg leuk wat ik mag doen, dus dan is het geen opgave. Maar als ik heel veel stukken moet lezen, denk ik wel eens: mag ik weer even naar buiten?”

Eerste liefde in Noordwest

Kennismaken met de wijk deed hij per fiets. “Samen met wijkmanager Kaat Smulders en mensen van het wijkbureau door de wijk om te zien wat er allemaal speelt rond wonen, bouwen, verkeer en sociale problematiek. Ik zag veel mooie initiatieven. Maar de wijk is niet nieuw voor me, ik heb vrienden wonen in Zuilen, Ondiep en op de Amsterdamsestraatweg. En mijn eerste vriendinnetje woonde in de Seringstraat. Er zijn veel mooie plekken in die wijken. Utrecht is sowieso wel mijn stad, maar in Noordwest is de stad ook echt stad.”

160 nationaliteiten

De kersverse wethouder houdt van het stadse karakter maar ziet ook de keerzijden. “Mensen wonen dicht op elkaar, en er is niet altijd genoeg groen in de buurt. Er is veel gezegd over de Amsterdamsestraatweg, en er is echt hier en daar wel wat aan de hand, maar ik kan ook genieten van die intensiteit. Er wonen meer dan 160 verschillende nationaliteiten in Noordwest. En al die culturen dragen bij aan de levendigheid. De wijk kan trots zijn op veel dingen. Ondanks mijn drukke agenda, ga ik graag naar evenementen daar.”

Onderscheidend Noordwest

Utrecht is opgedeeld in tien wijken, zoals Oost, Binnenstad, Zuidwest en Noordwest. Maar elke wijk heeft haar eigen buurten. Zo kent de Wijk Noordwest de buurten Ondiep, Zuilen en Pijlsweerd. “Zuilen heeft een heel ander karakter dan Ondiep of Pijlsweerd. Elke wijk heeft zijn parels, maar ook zijn eigen problematiek. Noordwest is behoorlijk versteend, vergeleken met het groenere Overvecht. Maar wat ik hier specifiek mooi vind, zijn de eigen karakters van de buurten. Mensen voelen zich geen Noordwester, maar Ondieper of Zuilenaar. Zelf heb ik er bij het college van B&W voor gepleit dat we meer aandacht voor de buurt willen, omdat mensen zich daar meer mee vereenzelvigen dan met een wijk.”

Persoonlijke wensen

Er zijn wijkactieplannen opgesteld en bijeenkomsten georganiseerd. Hierbij zijn veel ambities en uitdagingen in de wijk opgehaald. “Samen moeten we bekijken wat daarvan kan worden opgepakt. Als ik dan een persoonlijke wens mag uiten: ik hoop dat we verdere stappen kunnen zetten rondom het verkeer op de Straatweg, en dat we het financieel rond krijgen. We zullen de mogelijkheden zorgvuldig afwegen en zo veel mogelijk groen toevoegen, ook al is dat niet makkelijk. We willen vooral kwaliteit toevoegen aan de wijk.”

Blijft het Daalsepark?

Het Daalsepark vindt Verschuure dan ook een uitdaging. “Misschien flauw om alles een uitdaging te noemen, maar het inrichten van de openbare ruimte kost geld. Dat wordt vaak betaald door woning- of kantoorbouw. Als je dat niet doet en je laat het zo of je richt het in als park, dan kost dat nog meer geld en dat moet je ergens anders vandaan halen. We moeten ook kijken naar de kosten. We hebben er nog geen besluit over genomen.”

In één keer goed

Allemaal ingrediënten die worden meegenomen in de ontwikkeling van de Amsterdamsestraatweg. “Met de wijk en het projectbureau wordt volop gesproken over de mogelijkheden. Geld speelt een belangrijke rol, maar ook de verwachte verkeersintensiteit voor de komende jaren, want je moet de straat leuk én veilig maken. Alles hangt met elkaar samen. En we willen het wel in één keer goed doen.”