Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

De Weggeefwinkel is veel meer dan een plek voor recycling

Home »  Geen categorie »  De Weggeefwinkel is veel meer dan een plek voor recycling

De Weggeefwinkel is veel meer dan een plek voor recycling

2 april, 2021

2E DAALSEDIJK – Op woensdag- en zaterdagmiddag gaan de deuren van de weggeefwinkel aan de 2e Daalsedijk wagenwijd open: iedereen is welkom. Het pand is gemakkelijk te herkennen aan de muurschildering op de gevel. Ook is het vlak naast het buurthuis, waar Coby haar befaamde gerechten op tafel zet. Hoog tijd om een kijkje te nemen!

Alles is gratis

Wat voor de één ouwe meuk is, is voor de ander precies goed. Dat is het idee van de weggeefwinkel. Iedereen kan hier na het opruimen van de zolder zijn oude, maar nog goed bruikbare spullen afgeven. Plaats voor meubels en andere grote spullen is er niet, maar dat maakt de keuze niet minder divers. In de ruimte staan kledingrekken, koffie- en theekopjes, cd’s en oude Lp’s uitgestald. Ook is er een kast vol leesvoer. Het concept is simpel: zie je iets wat je leuk vindt? Dan neem je het mee. Zonder te betalen, want alles is gratis.

Krakersbeweging

Regels vinden ze bij de weggeefwinkel maar niks. Er is niemand die in je portemonnee kijkt. Jong, oud, rijk of arm: iedereen mag iets meenemen. “We zijn een beetje anarchistisch. Ons initiatief is ooit ook begonnen vanuit de krakersbeweging,” vertelt Ineke, één van de vrijwilligers. Bijna achttien jaar geleden trokken krakers hun eerste pand op het Vredenburg binnen. Inmiddels is de weggeefwinkel – mét vergunning – alweer ruim acht jaar op de 2e Daalsedijk te vinden. Het is veel meer dan alleen een plek voor recycling.

Solidariteitskoelkast

Zo is er een zithoek, waar buurtbewoners onder het genot van een bakkie troost lekker kunnen bijkletsen en buiten staat een solidariteitskoelkast. De één zet daar zijn kliekjes in, de ander neemt ze weer mee. Dat stimuleert de buurt om voor elkaar te zorgen, maar ook om verspilling tegen te gaan. Dit laatste is één van de kernwaarden van de weggeefwinkel: “We geven spullen en voedsel waar mensen vanaf willen graag een tweede leven,” aldus Ineke.

Basisproducten voor vrouwen

Vooruitkijken doen de vrijwilligers ook: “We hebben het idee om een kastje in de winkel te plaatsen met basisproducten voor vrouwen. Denk hierbij aan tampons, maandverband en condooms. Als je weinig te besteden hebt, is dit een behoorlijke kostenpost. Hier zijn ze gratis.” Dat idee staat nog in de kinderschoenen, maar wie weet, zien we binnenkort dat kastje in de winkel verschijnen. Er is dus genoeg te vinden in de weggeefwinkel. Heb je veel weg te geven, of ben je juist op zoek naar iets? Neem dan zeker een kijkje.

Tekst: Leonie Paauwe – Foto’s: Merel van Kuijen