Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Kleur in Noordwest: Het Huis Pijlsweerd

Home »  Geen categorie »  Kleur in Noordwest: Het Huis Pijlsweerd

Kleur in Noordwest: Het Huis Pijlsweerd

2 april, 2021

ENGELEN VAN PIJLSWEERDSTRAAT – Het Huis Pijlsweerd is terug in Pijlsweerd, al is het als kunstwerk van Oskar de Kiefte. Over het huis bestaat veel onzekerheid. Het is bekend dat in de 14e eeuw de naam Pijlsweerd in verband wordt gebracht met een ambachtsheerlijkheid aan de westzijde van de Vecht. Het uiterlijk is alleen bekend van een tekening, waarvan het vermoeden bestaat dat deze is getekend aan de hand van een origineel in de 17e eeuw.

“Er moest heel wat water door de vecht stromen voordat Het huis Pijlsweerd kon worden geplaatst”, vertelt Oskar. Na de vernieuwing van het Noordse Park in 2010 wilde de bewonerscommissie Noordse Park graag een mededelingenbord. Oskar werd gevraagd om iets te maken dat past bij Pijlsweerd. Dat lukte in de vorm van Het Huis Pijlsweerd.

Met de gemeente werd een prachtige plek overeengekomen aan het vernieuwde plein met aansluiting op de straatverlichting. Een paar maanden voordat Het Huis Pijlsweerd op zijn plek zou worden gezet, plaatste KPN een nieuwe kabelkast, precies op de plek van Het Huis. Volgens Oskar was alles met de gemeente goed doorgesproken. “Zelfs de kabelbuizen voor de elektriciteit waren gelegd.” Hoe dit kon, was voor hem echt een raadsel. “Waarschijnlijk heeft een ambtenaar even niet goed opgelet.”

Gaat er iets mis dan beginnen de molens van overleg en creativiteit te draaien. Is er een andere plek op het pleintje waar die goed tot z’n recht komt? Kan de kabelkast worden ingepast of verplaatst? Niets was bruikbaar. Uiteindelijk bracht Jan Scheepmaker van de gemeente Utrecht de oplossing. Het Huis kan een stuk opschuiven, Mitros werkt mee om de muur erachter iets op te hogen en de bewonerscommissie en Oskar waren tevreden met de plek. Ondertussen is het 2018…

Waren gemeente, bewonerscommissie en Oskar het in 2013 met elkaar eens dat verlichting Het Huis een meerwaarde zou geven. In 2018 kwam de gemeente met de mededeling dat het te onveilig was om de verlichting aan te sluiten op de straatverlichting. Toch blijkt niets onmogelijk. Dankzij dit artikel raakte Oskar opnieuw in gesprek met de gemeente en gaat eind maart het licht waarschijnlijk aan in Het Huis Pijlsweerd.

Tekst: Rob Steinebach Foto: Merel van Kuijen