Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Een podium voor Utrechtse ondernemers

Home »  Geen categorie »  Een podium voor Utrechtse ondernemers

Een podium voor Utrechtse ondernemers

2 april, 2021

AMSTERDAMSESTRAATWEG – Zo’n gemoedelijk café waar je makkelijk met je (kleine) kinderen binnenloopt, waar je ’s morgens vroeg kunt ontbijten en waar je na het avondeten nog wat kunt gaan drinken. Waar je met zijn allen voetbal gaat kijken of meedoet aan een pubquiz. Zo’n café was er nog niet, aan de Straatweg. “Maar komende zomer is het er,” zeggen Jessica en Rens Hansen, “want dan gaat ons Drink- en Eetlokaal De Straatweg open.”

Het oude wijkbureau, dat nóg eerder het ‘administratiegebouw’ van het allang verdwenen Openbaar Slachthuis was, stond al een tijdje leeg. Daar zag het stel kansen voor leuke en gezellige horeca. Wat zij in gedachten hadden, bleken meer mensen leuk te vinden. Er volgde rekenwerk, véél rekenwerk. “Wij hadden berekend dat wij naast ons eigen geld nog € 200.000 moesten financieren en daarvoor hebben wij een crowdfunding-actie opgezet.”

De actie bracht het benodigde bedrag ruimschoots op, maar dat ging niet vanzelf. “Het is niet een kwestie van je plan op internet zetten en dan maar afwachten. Mensen moeten weten dat er iets gaat gebeuren.” Hoe? “We hebben geflyerd, overal posters opgehangen en we hebben drie of vier zondagen en vele avonden huis-aan-huis aangebeld om te vertellen wat we van plan waren en om te vragen of mensen wilden investeren.” Investeren? “Ja, want wij hebben het geld niet gekregen – het is aan ons uitgeleend. We gaan het de komende jaren gewoon terugbetalen.”

Zetten de coronamaatregelen dan geen lelijke streep door de rekening? Jessica en Rens denken van niet. Zij hadden ‘De Straatweg’ weliswaar willen openen in februari, “maar dat had tóch niet gekund,” zegt Rens, “want de vergunningen zijn er nog niet. De behandeling duurt langer dan verwacht.” Jessica vult aan dat zij goede afspraken hebben gemaakt met de verhuurder. “Hij vindt het Drink- en Eetlokaal goed bij de wijk én bij zijn pand passen.” Goede communicatie was hier dus de succesfactor. “We zijn steeds duidelijk geweest en als we die goede afspraken niet hadden kunnen maken, hadden wij het hele plan afgeblazen. Het risico was anders veel te groot geweest!”

Enthousiast vertellen de twee over hun samenwerking met ondernemers in de straat en in de stad. “Serin (van &Meer) adviseert bij de inrichting, Familie Van Rijk zorgt voor borrelplanken, we serveren Sneeuwballen van bakker Boonzaaijer en we krijgen wel twaalf Utrechtse bieren op tap!” Zo versterk je elkaar, vinden Rens en Jessica, en word je er allemaal beter van. Bovendien kun je zó bij elkaar binnenlopen. Ondernemers, in het bijzonder die aan de Straatweg, willen zó graag leuke en nieuwe dingen doen met elkaar. Er is veel enthousiasme en energie, en iedereen is even trots op de Straatweg – die alsmaar leuker wordt.

Het wordt nu aftellen tot juni! Jessica en Rens verheugen zich erop: “Het zou héél goed uitkomen als we begin juni open mogen, want op 12 juni is de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal voor het EK Voetbal. Wij hopen dan een volle bak te hebben met Oranjefans!”

Tekst Majne van de Merwe Foto: Aad van Vliet