Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Terre des Hommes luidt noodklok

Home »  Geen categorie »  Terre des Hommes luidt noodklok

Terre des Hommes luidt noodklok

2 februari, 2021

Voortbestaan winkel ASW bedreigd

De winkel van Terre des Hommes aan de Amsterdamsestraatweg is zwaar getroffen door de coronamaatregelen – zoals zoveel detailhandelaren. Echter, in tegenstelling tot de ‘gewone’ detailhandel kan deze onderneming, een maatschappelijke organisatie, geen beroep doen op de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten).

Penningmeester Jur Huizenga: “Om voor de TVL-regeling in aanmerking te komen moet ons kostenpercentage zeventien procent van de omzet zijn, en moet de geleden schade ten gevolge van de coronamaatregelen minstens € 3.000 zijn. Daar komen we niet aan, want de winkel aan de Amsterdamsestraatweg wordt geheel door vrijwilligers gedreven. Personeelskosten hebben we dus niet, evenmin als inkoopkosten; we verkopen immers gebruikte goederen, gedoneerd door particulieren. Dit geeft een andere kostenstructuur dan de ‘gewone’ detailhandel.”

Geen TVL dus, voor de winkel van Terre des Hommes, en omdat de winkel volledig door vrijwilligers wordt gerund ook geen NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) “maar de huur loopt door, ” vult bestuursvoorzitter Thea Haverkort aan; “wij worden er nu dus eigenlijk voor gestraft dat we vrijwilligerswerk bieden en dat we hergebruik van kleding, boeken en andere spullen stimuleren.”

Het bestuur is bezig de noodklok te luiden bij zowel de landelijke als de lokale politiek, en hoopt dat de regeling kan worden bijgesteld. Zodat de Terre des Hommes-winkel na de lockdown weer open kan.