Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Mitros in gesprek met bewoners tijdens Ondiep Overlegt

Home »  Geen categorie »  Mitros in gesprek met bewoners tijdens Ondiep Overlegt

Mitros in gesprek met bewoners tijdens Ondiep Overlegt

28 januari, 2020

Op woensdagavond 5 februari komt Mitros directeur Henk Peter Kip naar Ondiep Overlegt om in gesprek te gaan met bewoners van Ondiep. Onderwerpen die besproken zullen worden zijn: verkoop sociale huurwoningen, te veel nog niet gerenoveerde woningen en gasverbruik na woningisolatie in Ondiep. Daarnaast kunnen bewoners zelf onderwerpen aandragen. Bewoners zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn en om mee te praten over de toekomst van de sociale huurwoningen in Ondiep.

Verkoop sociale huurwoningen

In Nederland, in Utrecht maar zeker ook in Ondiep wordt gesproken over het tekort aan betaalbare woningen. In de afgelopen tien jaar is Mitros begonnen met de verkoop van sociale huurwoningen in Ondiep. Langzaam maar zeker worden er steeds meer sociale huurwoningen verkocht in Ondiep. Bewoners konden toen en nu leven met de verkoop, maar nu begint toch een gevoel van ‘genoeg is genoeg’ te overheersen zo valt op te maken uit reacties in de buurt. “De directeur van Mitros zegt in het AD van 5 november dat Mitros welzijn en leefbaarheid heel belangrijk vindt. Een goede sociale samenhang maar zeker ook voldoende betaalbare (sociale) huurwoningen, naast en tussen de koopwoningen, hoort daarbij. Met meer verkoop zal Ondiep haar her- kenbaarheid van “Dorp in de stad” verliezen, komt de samenhang in de wijk onder druk te staan en worden met bewoners gemaakte afspraken overboord gegooid”, aldus de Bewonerswerkgroep Stemvork Ondiep.

Slecht onderhoud

“De directeur van Mitros vertelde in het AD dat de wijk er, in de afgelopen vijftien jaar, enorm op vooruit is gegaan. Er zijn echter nog steeds veel sociale huurwoningen die veel last hebben van vocht, tocht, achterstallig onderhoud en gebrekkige isolatie. Een deel van deze woningen heeft van Mitros een kooplabel gekregen. Dit mag niet de reden zijn om te wachten met het aanpakken van deze woningen en te zorgen dat deze ook energielabel A of B ontvangen”, aldus de bezorgde bewoners.

Gasverbruik

Vele woningen in de Bomenbuurt, Fruitbuurt, Thorbeckelaan en elders in Ondiep zijn gerenoveerd en energiezuinig gemaakt. Bewoners van de eerste renovatieprojecten hebben een huurverhoging gekregen voor met name de isolerende maatregelen. Dit was een verbetering, waardoor de gasrekening omlaag zou gaan. Maar is dat ook zo? Bewonerswerkgroep Stemvork Ondiep heeft Mitros verzocht om middels cijfers aan te tonen of het gasverbruik in de Bomenbuurt is gezakt met een gemiddelde van 350 kubieke meter gas per jaar. Resultaten van het gasverbruik worden tijdens Ondiep Overlegt bekend gemaakt.