Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

‘Hier gebeuren hele mooie dingen’

Home »  Geen categorie »  ‘Hier gebeuren hele mooie dingen’

‘Hier gebeuren hele mooie dingen’

14 november, 2019

Oud ontmoet nieuw in Ondiep…

Nieuwe bewoners en geboren en getogen Ondiepers, eigenlijk zit er helemaal niet zoveel verschil tussen. Dat blijkt wel als ze met elkaar in gesprek gaan over hun wijk. Bert en Tessa maken voor De Noordwester kennis met elkaar op zomaar een zondagochtend op de Morelstraat in Ondiep. 

Door Shannah Spoelstra

Bert is een geboren en getogen Ondieper. Samen met zijn vrouw woont hij zelfs weer in zijn ouderlijk huis. “Wij gaan hier nooit meer weg, als het aan ons ligt.” Ook de dochters zijn in de buurt gebleven, eentje woont heel dichtbij, in de kleine wijk. Bert is meer dan een rasechte Ondieper. Hij maakt reportages voor Ondiep tv en kent de wijk als zijn broekzak. “Ik houd er van om verhalen te verzamelen en daarmee verbindingen te leggen tussen het toen en nu. De wereld blijkt elke keer weer heel klein.” 

Laan van Chartreuse

Tessa woont bijna twee jaar samen met haar vriend in een van de nieuwbouwappartementen op de Laan van Chartroise. Tessa: “Hoe spreek je dat nou eigenlijk goed uit? Ik hoor Chartrwase en Chartreuze.” Bert en zijn vrouw, die zich ook mengt in het gesprek, moeten lachen. “Nou, als je Chartrwase zegt, dan lig je er gelijk uit. Dan is het voor iedereen duidelijk dat je hier niet vandaan komt! Een echte Ondieper zegt Chartreuze. Dat heeft nog te maken met het oude klooster dat hier ooit was, genaamd Chartreuse.”

Ondiep voelt als een dorp

Voor Tessa voelde Ondiep gelijk aan als een dorp. Ze groeide op in Baarn, haar vriend in een dorp in Groningen. Ook voor hem voelt Ondiep aan als vanouds. “Ondiep is een beetje een dorp binnen de grote stad”, zegt ze. “Juist daardoor voelen we ons hier extra thuis.” Tessa ervaart dit ‘sociale, gezellige en dorpse’ bijvoorbeeld bij de lokale slager, bakker en fietsenmaker. Verder is ze erg blij met de ligging, zo kort op het centrum maar ook dicht bij het groen. 

Oud en nieuw als winst voor de wijk

Bert en zijn vrouw hebben de wijk flink zien veranderen, maar zijn daar niet negatief over. “Je moet met de tijd mee gaan en sommige stukken zijn echt aan vernieuwing toe.” Ze zien de ontstane mix van bewoners met de komst van nieuwe jonge mensen als een aanwinst voor de wijk. Wel zien ze dat oude bewoners wiens woningen worden gesloopt, momenteel moeilijk weer een betaalbare woning terug vinden in Ondiep. De nieuwe huizen zijn vaak te duur. “Wat dat betreft is het wel begrijpelijk dat een deel van de oude bewoners niet zo positief is over de veranderingen”, aldus Bert. 

Vooroordelen

Iets waar Bert wel mee klaar is, zijn de negatieve vooroordelen die nog steeds bestaan over Ondiep. Ook Tessa herkent dit wel een beetje in haar prive-omgeving. “Natuurlijk heeft de wijk zijn geschiedenis, maar er gebeuren ook zoveel mooie dingen.” Van Volksopera tot Wesley Snijder die voedselpakketten uitdeelt, stuk voor stuk mooie initiatieven. Over dit laatste maakt Bert zich wel zorgen. “Er zijn te veel mensen in de wijk afhankelijk van de voedselbank.”