Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Home »  Geen categorie »  Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

21 januari, 2022

Zoals in iedere Noordwester een politieke partij de kans krijgt om zijn licht te laten schijnen op onze buurten, zo bieden wij ook dit jaar weer in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen partijen de kans om hun standpunten voor te leggen aan de kiezer. Dit jaar trapt een nieuwkomer af: EenUtrecht

Een ‘Nieuw Lokaal Politiek podium’, noemt EenUtrecht zichzelf. Een beweging die doet aan burgerpolitiek en alszodanig ook meedoet aan de raadsverkiezingen op 16 maart a.s. Kern waar de beweging voor staat: (1) Overal betaalbaar wonen, (2) Utrechters méér zeggenschap, (3) Recht op een plek én (4) Buurtgerichte groei. 

Lees hier de standpunten van EenUtrecht in het kort:

EenUtrecht doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Utrecht is een lokaal politiek podium rijker: EenUtrecht. Omdat elke Utrechter het recht heeft om hier te wonen, gehoord te worden, mee te doen én mee te beslissen over de toekomst van jouw buurt en stad. EenUtrecht vindt: Utrecht is óók van jou! Maar, dat is nu niet zo. De Utrechtse politiek en het stadsbestuur laten veel liggen. Daarom doen wij als EenUtrecht mee aan de lokale verkiezingen op 16 maart 2022.

OVERAL BETAALBAAR WONEN

Iedereen weet het: Utrecht is onbetaalbaar geworden. De politiek en het stadsbestuur denken dit op te lossen met bouwen, bouwen en bouwen. Maar bijbouwen alléén is niet genoeg. Wat nu ontbreekt is stevig ingrijpen op de woningmarkt. EenUtrecht wil striktere prijseisen voor verhuurders en verkopers én voorrang voor Utrechters die hier werken, studeren of willen blijven wonen.

UTRECHTERS MÉÉR ZEGGENSCHAP

Wij kennen te veel Utrechters die bij plannen in hun buurt niet echt gehoord zijn door de gemeente, soms genegeerd. Ook kennen we te veel lokale organisaties van Utrechters die werken aan een betere buurt en niet echt worden gezien door de gemeente. Vaak bestaan deze Utrechtse organisaties uit vrijwilligers die álles ook nog eens onbetaald doen. Zo gebruikt de gemeente niet de kracht in onze Utrechtse gemeenschap en vervreemden Utrechters van politiek en overheid. Daarom wil EenUtrecht meer invloed voor Utrechters, onder andere met burgerraden en bindende referenda. Én we willen buurten en gemeenschappen in de stad sterker maken, met meer ruimte en/of meer geld en zeggenschap hoe dat te besteden in hun buurt.

RECHT OP EEN PLEK

Steeds vaker wordt een deel van de Utrechters gediscrimineerd, buitengesloten. Bijvoorbeeld als je een stage zoekt, wilt werken of ondernemen. Een anonieme gemeente kijkt op afstand toe. EenUtrecht wil daadwerkelijk discriminatie aanpakken. En een garantie bieden op een stage, betaald werk en ondernemen voor iedereen die wil en kan. Dat kan alleen met steun van een transparante en persoonlijke gemeente.

BUURTGERICHTE GROEI

Veel Utrechters houden van Utrecht omdat het een kleinschalig dorps karakter heeft. De politiek en het stadsbestuur hebben daar geen oog voor. Het stadsbestuur kiest voor een ‘versteende stad’ met grootschalige stedelijke groei, metrolijnen en heel veel woningen propvol op elkaar, zoals nog nergens in Nederland voorkomt. Bovendien zijn die woningen zo duur dat vooral rijkere Nederlanders die kunnen betalen. Dat moet nu stoppen. Wat EenUtrecht wil is: investeren in buurten zodat ze groen, schoon, duurzaam en kleinschalig zijn en blijven. Dat is veel belangrijker dan grootschalige stedelijke groei. Utrecht is geen tweede Amsterdam, Utrecht is Utrecht.

Het moet en kán anders

De Utrechtse politiek en het stadsbestuur hebben de afgelopen jaren veel laten liggen. Het moet en kan anders. Daar maken wij ons als EenUtrecht hard voor, als onafhankelijk lokaal politiek podium. Een stem op ons is een stem voor mensen en buurten op één. Stem daarom op ons op 16 maart 2022.

www.eenutrecht.nl info@eenutrecht.nl EenUtrecht: Nieuwe Lokale Burgerpolitiek