Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Filmvertoningen de Onmaatschappelijken verplaatst naar het najaar

Home »  Geen categorie »  Filmvertoningen de Onmaatschappelijken verplaatst naar het najaar

Filmvertoningen de Onmaatschappelijken verplaatst naar het najaar

31 mei, 2021

Vanaf 1923 tot eind jaren ‘70 had je in Ondiep en Pijlsweerd een aantal zogenoemde woonscholen. Het waren wooncomplexen voor ‘onmaatschappelijken’. Mensen waarvan men vond dat ze niet tussen de gewone mensen konden wonen, werden daar geplaatst. Met als doel hen te leren wonen en te heropvoeden.

U in de Wijk maakte een documentaire over dit fenomeen. Daarin halen oud-bewoners van het verdwenen Houtplein, het Anthonieplein en de (tweede) Hooipoort herinneringen op aan een gevoelig verleden. Bewoners stonden onder toezicht, moesten verplicht naar het badhuis en kregen te maken met een negatief stigma. Een stadshistoricus en een socioloog leggen uit hoe de woonscholen zijn ontstaan en zich ontwikkelden.

Speciaal voor bewoners uit Ondiep en Pijlsweerd organiseren we filmvertoningen van de documentaire met nagesprekken. Zondag 3 oktober om 15.30 bij Zimihc Theater Zuilen met een nagesprek over de impact van de geschiedenis van de woonscholen op Ondiep en Pijlsweerd. Woensdag 27 oktober om 19.30 uur bij Muziekhuis Utrecht met een nagesprek over hoe de hulpverlening nu omgaat met complexe problemen. En waar de bewoners zelf behoefte aan hebben.

Vanwege de geldende maatregelen omtrent het coronavirus is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de zaal. Indien u naar een van de vertoningen wilt komen, mail dan zo snel mogelijk naar info@uindewijk.nl