Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Rosina brengt aria’s vanaf het water

Home »  Geen categorie »  Rosina brengt aria’s vanaf het water

Rosina brengt aria’s vanaf het water

17 november, 2020

Talent in de buurt

Tijdens Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag trok ze de aandacht van menig buurtbewoner door te zingen vanaf een bootje in de gracht. Mezzosopraan Rosina Fabius (30) woont samen met haar vriend en haar kat in de Singeldwarsstraat. Elk jaar doet ze mee aan de Matthäus Passion van Bach.

Begin maart werden alle evenementen afgelast. Precies dat weekend zou ze haar eerste uitvoeringen hebben. “Toen zat ik met de gebakken peren: helemaal geen Matthäus Passion dit jaar. Ik had het allemaal al voorbereid. Ik deed wel mee aan online-concerten, maar dat was toch anders dan in het echt.”

Vervolgens gingen de creatieve radertjes draaien: hoe kon ze toch een liveoptreden geven? Al snel kwam ze in contact met Reinier Sijpkens, de man van muziekboot De Notendop. Al eerder gaf hij concerten op het water. Er ontstond een samenwerking. Reinier speelde orgel en trompet, Rosina zong het ‘Erbarme dich’, de aria uit de Matthäus Passion die ze elk jaar zingt. “In die tijd was er niemand op straat. Bijna iedereen was thuis. Veel mensen deden het raam open om mee te luisteren.” Onder de bruggen bleven ze wat langer liggen, want daar weergalmt het geluid zoals in een oude kerk.

De liefde voor muziek kreeg Rosina met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders zijn ook muzikanten: mijn moeder speelt altviool en doseerde aan het conservatorium. Mijn vader is cellist. Zelf heb ik ook cello en piano gespeeld. Zingen deed ik altijd al. Ik merk dat zang iets kan doen met mensen als ze ervoor openstaan.”

Na het zien van Idols ging ze rond haar veertiende op zangles. Rosina stroomde door naar het conservatorium, rondde de Bachelor Zang Klassiek af en werd professioneel zangeres. Tijdens de coronacrisis was het lastig, maar toch zat ze niet stil. Naast concerten in de grachten gaf ze ook een tuinconcert met haar ouders en trad ze op in een verzorgingshuis.

In haar vrije tijd luistert ze niet veel naar muziek. “Uit automatisme luister ik heel gericht. Dat is niet echt ontspannend waardoor ik het plezier mis en te kritisch word. Maar op bepaalde momenten kan het me wel raken. Zeker als het heel mooi of doorleefd is.”

Benieuwd naar de grachtenconcerten van Rosina? Ze zijn op YouTube te vinden op het kanaal van Reinier Sijpkens.

Tekst: Leonie Paauwe

Foto: Aad van Vliet