Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Op zoek naar de vrouw achter het uniform

Home »  Geen categorie »  Op zoek naar de vrouw achter het uniform

Op zoek naar de vrouw achter het uniform

24 augustus, 2022

OUDENOORD – Het is makkelijk om te vergeten dat in het grote grijze gebouw achter de spoorlijn een paar duizend studenten elke dag werken om met kunst de wereld een stukje fijner te maken. Beatrijs Moolenburgh en Floor van der Krol, twee filmstudenten in hun vierde jaar aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, studeren dit jaar af met een documentaire genaamd Maanskyn.

De film gaat over de Zuid-Afrikaanse anti-stroperijeenheid The Black Mambas. Deze groep vrouwen probeert zonder zelf geweld te gebruiken, het stropen van wilde dieren tegen te gaan. Omdat er al talloze reportages over het werk van de vrouwen zijn verschenen, willen Beatrijs en Floor de vrouwen achter het uniform tonen.

In de film zien we hoe de leden van The Black Mambas de weloverwogen keuze maken om hun land en dieren te beschermen met gevaar voor eigen leven. Deze vrouwen hebben naast hun werk vaak ook een gezin met kinderen. Waar halen zij de kracht vandaan om 21 dagen per maand van huis te zijn om te waken over het Balule Nature reserve?

In mei verruilden Beatrijs en Floor hun appartement op de Amsterdamsestraatweg voor een verblijf in Zuid-Afrika. Afgelopen half jaar deden ze veel onderzoek naar de positie van de vrouw in Zuid-Afrika en naar verscheidene filmische middelen om dit verhaal het beste tot zijn recht te laten komen. Voor de beide Utrechtse studenten was het belangrijk om uit te vinden en hoe het is om in een vreemd land met onbekende mensen een band op te bouwen terwijl je een documentaire filmt. “Door veel gesprekken met andere makers te voeren en ons goed in te lezen, hebben we besloten om de eerste dagen nog niet met de camera op pad te gaan. Aangezien we de verschillende rollen van de vrouwen willen laten zien, is het belangrijk dat we dicht bij hen komen.”

Op hun website omschrijven Beatrijs en Floor waarom het noodzakelijk is dat deze film nu gemaakt moet worden: “Het doel van de documentaire is om de kijker te laten zien dat je soms dwars door vooroordelen en onzekerheden heen moet om je idealen te kunnen nastreven. Ook om kritisch te leren kijken naar de wereld om je heen en tegen de stroom in durven te gaan.”

De reis van Beatrijs en Floor voor Maanskyn is te volgen en na te kijken op maanskynfilm.com/

Tekst: Merel van Kuijen Foto: Julia Gunther