Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Ondernemen in Noordwest: Dierenwinkel Natuurgenot

Home »  Geen categorie »  Ondernemen in Noordwest: Dierenwinkel Natuurgenot

Ondernemen in Noordwest: Dierenwinkel Natuurgenot

4 december, 2019
Foto: Aad van Vliet

‘Wij praten hier over alles behalve politiek’

AMSTERDAMSESTRAATWEG – John en Tony Teeuwen, 46 jaar getrouwd en eigenaar van de bekende Utrechtse dierenwinkel op de ASW op nummer 412. Op 17 mei 1976 namen zij de winkel over van de toenmalige eigenaar. 44 jaar later staan zij nog steeds wekelijks klaar voor alle dierenliefhebbers uit Noordwest.

“Wij zijn eigenlijk het vak ingerold door de ouders van John”. Zij hadden via het abattoir op de Plantage een kleine handel in slachtafval, wat verkocht werd als honden en kattenvoer, ‘Firma Teeuwen’ genaamd. Ook trainde de vader van John hazewindhonden op hoog niveau. Toen bekend werd dat dierenwinkel ‘de Weert’ op de Amsterdamsestraatweg te koop stond, boden John’s ouders aan de dierenwinkel  over te nemen. Dankzij hun gezamenlijke liefde voor dieren, bleek dit geen moeilijke keuze en zo werden ze op drieëntwintigjarige leeftijd eigenaars van de dierenwinkel. “Op dat moment wisten wij eigenlijk nog vrij weinig over het runnen van een dierenwinkel en alles wat daarbij komt kijken, maar al doende leert men. We kregen hulp van John’s  ouders en we hadden een ‘winkelmeid’ in dienst, zodat wij in de tussentijd onze middenstand- en vakdiploma’s konden halen.”

Tot veertien jaar geleden verkochten ze ook ‘echte dieren’, totdat bleek dat Tony voor veel dieren allergisch was geworden. Hierop volgde een moeilijke keuze: de winkel sluiten of de dieren de deur uit. Dat eerste was geen optie en daarom moesten, met pijn in het hart de dieren wijken. John: “Wij hadden vroeger allerlei dieren in de winkel zoals  (tropische) vissen, vogels en knaagdieren. Ook hadden wij loslopende huiskatten en elke dag kregen de klanten een fluitconcert van de papegaai. Nu hebben we alleen nog dierenvoer en benodigdheden.”

Foto: Aad van Vliet

Je zou denken dat door de komst van het internet er liever online wordt gekocht, maar in tegendeel. “Onze klanten bestaan vooral uit jonge mensen en gezinnen en dat vinden wij fantastisch. Wij zijn echte dienstverleners, dat is onze kracht. We hebben altijd een luisterend oor en maken graag een praatje of dit nou gaat over het weer of persoonlijke zaken. Hierdoor hebben we een goede vertrouwensband opgebouwd met onze klanten. Al hebben wij één belangrijke regel, over politiek wordt niet gepraat, daar doen wij niet aan! Zo blijft het gezellig.”

Inmiddels zijn John en Tony 65 jaar, maar denken nog niet aan hun pensioen. “Wij genieten van het contact met de klanten. Voorlopig gaan wij lekker door, al zou een dagje extra vrij wel leuk zijn!”

Foto’s: Aad van Vliet Tekst: Debby Jacobs