Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Ondernemen in Noordwest: Bierenspeciaalzaak Buurtbier

Home »  Geen categorie »  Ondernemen in Noordwest: Bierenspeciaalzaak Buurtbier

Ondernemen in Noordwest: Bierenspeciaalzaak Buurtbier

18 april, 2024

‘Hier ontdek je gegarandeerd nieuwe biertjes’

Acht jaar geleden proostten Gert-Jan Jansen en Marloes van Merkenstein met een Wijkse Dikke. Niet veel later maakten de twee zelfstandig ondernemers hun droom werkelijkheid en zag een nieuwe webshop het licht: Buurtbier.nl. Sinds vorig jaar zijn de lokale biertjes niet alleen online te verkrijgen maar ook in een winkel op Amsterdamsestraatweg 116. 

Buurtbier

“Waarom kennen we dit lekker biertje niet, zo dicht bij huis?”, vroegen de beide zelfstandig ondernemers zich af in het café in Wijk bij Duurstede. Beide hadden de behoefte om van ‘denken’ naar ‘doen te gaan en allebei ook een voorliefde voor speciaal bier. Dus nadat ze in de buurt van Utrecht nog meer lokale biertjes ontdekten, was het idee voor een webshop voor lokale biertjes snel geboren: Buurtbier.nl!

Lokale brouwers

Er bleek veel lokaal bier te zijn, alleen was het vrijwel nergens te koop. Nadat Marloes in de zomer van 2019 wegens tijdgebrek afscheid nam van Buurtbier, zet Gert-Jan de wens om lokale brouwers een podium te geven voort. De webshop draait en in 2020 opende hij een pop-up store in Lombok. Na dit succes zet hij door en Buurtbier opent de deuren op de Straatweg.

Ramvol

De winkel is knus en staat ramvol biertjes. Met de hoeveelheid creativiteit op de etiketten, ogen de schappen kleurrijk en gezellig. Naast een van de schappen hangt een kaart van Nederland met daarop de brouwers aangeduid. “In de winkel hebben we zo’n 550 verschillende bieren, afkomstig van 95 verschillende brouwers. Onze zuiderburen hebben de naam als bierland, maar wij doen daar blijkbaar niet voor onder”, vertelt Gert-Jan trots.

Enthousiasme

Het enthousiasme waarmee Gert-Jan, met trouwe viervoeter Saar aan zijn voeten, van alles weet te vertellen over de brouwer, het bier en de etiketten, maakt een bezoek aan deze winkel tot een waar uitje. “Ik ken alle brouwers persoonlijk en proef ook alles voordat ik het verkoop. Het is echt een hobby. Ik spring soms ook wel eens bij om kleine brouwers te helpen. Er komen wel eens klanten die al honderden bieren hebben verkend, maar hier in de winkel alsnog zonder moeite wat nieuws ontdekken”, gaat hij enthousiast verder terwijl twee mannen binnenstappen binnen, waarvan er één duidelijk heel veel bieren kent en toch hier al snel iets nieuws ontdekt. Alsof hij het voorbeeld even kwam onderstrepen.

Wennen

Hoewel hij even moest wennen aan ondernemen op de levendige Straatweg, duurde het niet lang voordat Gert-Jan er zijn plek had gevonden. “Sinds ik de winkel heb, is de waarde van winkeliers mij veel duidelijker geworden. De winkel is niet alleen een plek waar lekkere biertjes worden gekocht en kennis wordt gedeeld, maar ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten en hun eigen verhalen delen.”

Missie

Ondanks dat de lokale biertjes van Utrecht bij Buurtbier wel te vinden zijn, stoort Gert-Jan zich eraan dat dit bij de Utrechtse horeca nog niet zo is. “Het is jammer dat de horeca in Utrecht zo weinig lokale bieren op de kaart heeft. Daar mag van mij wel verandering in komen.” Het klinkt alsof hij nog wel even door kan met zijn missie.

Tekst: Suzanne de Rijk, Foto: Monzer Agha