Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Noordwest Thuis Best

Home »  Geen categorie »  Noordwest Thuis Best

Noordwest Thuis Best

2 april, 2021

BEMUURDE WEERD – Achter elke voordeur in Ondiep en Pijlsweerd wonen of werken mensen. Ieder met zijn eigen verhaal. In de Noordwester nemen we een kijkje bij de mens achter de voordeur. Deze keer deed oud-bewoner en oud-voorzitter van Wijkraad Noordwest, Gerard van Wakeren (72), zijn deur digitaal voor ons open. 

Het cyberinterview leidt ons naar Friesland waar Gerard tijdelijk woont tot zijn nieuwe woning in Leidsche Rijn centrum is opgeleverd. We zijn Gerard dan wel kwijt in Pijlsweerd, hij blijft onze mooie stad wel trouw. De stad waar hij al rondloopt sinds hij naar de HBS ging op het College Blaucapel. In die tijd leerde hij zijn vrouw kennen die op Zuilen woonde. Een echte Noordwester dus. Later fietste de student Sociale Geografie regelmatig van zijn studentenkamer in oost via de Weerdsluis, de Zeedijk en Ondiep naar de Van Tuylkade.

Ondanks beroepsmatig op verschillende plaatsen in het land te hebben gewoond, verloor Gerard nooit Utrecht uit het oog. Hij stond in contact met Utrechtse ambtenaren over Amelisweerd, woningbouw, verkeer, Leidsche Rijn en het opknappen van parken in de stad. Eind 2001 kwam de familie weer in Utrecht wonen en wel in Pijlsweerd, aan het water van de Weerdsluis. Pal naast Ekko, waar hij als student ook  regelmatig kwam. Toen hij daar voor het Buurtoverleg Pijlsweerd ook nog eens terecht kwam, voelde dat als thuiskomen.

Als deelnemer en later gespreksleider van datzelfde buurtoverleg, leerde Gerard de Wijkraad Noordwest kennen. Uiteindelijk was hij daar tien jaar voorzitter van. En in december kwam ook zijn inzet voor Pijlsweerd tot zijn eind. Gerard herinnert zich de bijeenkomsten van de Wijkraad rondom raadsverkiezingen, heikele buurtthema’s en protestacties. “Het meest omvattende project was het wijkraadinitiatief ‘Het begint bij de buurt’ in 2018/2019. Aan de hand van onderzoek onder bewoners werd er voor alle buurten in Noordwest rapport opgemaakt over de huidige en gewenste situatie op tal van onderwerpen. Ik ben er trots op dat de best bezochte bijeenkomsten daarover die in Pijlsweerd en Ondiep waren.”

Van meedenken over de ontwikkeling van Zijdebalen tot energie steken in de opruimploeg Weerdsingel: Gerard kijkt tevreden terug op zijn jaren in Noordwest. “Wat ik ga missen zijn de contacten en activiteiten met buurtbewoners, mijn bezoekjes aan de Monicahof met kleinkinderen en mijn kanotochtjes vanaf de Weerdsluis door de stad.”

Tekst: Thijs-Jan Lanning Foto: Gerard van Wakeren