Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Maatschappelijke matchmaking in speeltuin Noordse Park

Home »  Geen categorie »  Maatschappelijke matchmaking in speeltuin Noordse Park

Maatschappelijke matchmaking in speeltuin Noordse Park

20 september, 2018

Gezocht: een leuke plek voor een maatschappelijk getint teamuitje. De Utrechtse Uitdaging wist wel raad met deze vraag van VolkerWessels-bedrijf Van Hattum en Blankevoort, een bouwbedrijf van grote infrastructurele projecten. Donderdag maakt speeltuin Noordse Park een vliegende start met de aanleg van hun nieuwe speellandschap. Met ruim tachtig klussers, twintig kruiwagens en bakken vol enthousiasme.

Speeltuin Noordse Park dacht te beginnen met Operatie Breeksteen door handmatig 10.000 stoeptegels uit te lichten en deels her te gebruiken en deels af te voeren. Toen de technische projectleider van Van Hattum en Blankevoort dit hoorde, had hij een beter advies: “We nemen een shovel mee, dan kunnen we veel meer doen.” Zo nemen ze van alles mee: van kruiwagens, gereedschap, handschoenen en helmen tot koffieketel en drankjes. En ze gaan meer dan tien klusprojecten oppakken.

Een perfect match

Vanuit de speeltuin zijn er ook allemaal helpende handen. Het wordt een ontmoeting. Het bouwbedrijf heeft een teambuilding-uitje en wil zich inzetten voor een maatschappelijke organisatie. Speeltuin Noordse Park zoekt op haar beurt nieuwe financieringsvormen om de vergroening van hun terrein mogelijk te maken. “We hebben niet alleen de bekende fondsen aangeschreven,” vertelt Marijke Orthel, samen met Saskia Ottenhoff speeltuinmaker bij Noordse Park. “We zijn ook naar de Beursvloer Utrecht gegaan, een initiatief van Vrijwilligerscentrale Utrecht en de Utrechtse Uitdaging. De Utrechtse Uitdaging heeft deze mooie match gemaakt. Een prachtige win-win!”

Duurzaamheid centraal

Van Hattum en Blankevoort is een  bouwbedrijf uit de 19e eeuw (1831) en bouwer van onder andere de Afsluitdijk, Maeslantkering en A2 Hooggelegen in Utrecht. In 2025 willen zij de meest duurzame civiele bouwer van Nederland zijn. ‘Een speeltuin waar circulariteit en duurzaamheid centraal staat past perfect bij ons bedrijf, zegt directeur van Van Hattum en Blankevoort Jeroen Bonekamp. ‘Met elkaar de mouwen opstropen om zo maatschappelijk betrokken te zijn vinden wij erg belangrijk en spreekt onze medewerkers ook aan.’

Deelnemende partners

Speeltuin Noordse Park creëert op het eind van de middag een feestelijk moment voor de helpers en partners van het nieuwe speellandschap. De buurt, gemeente, Rabobank Stimuleringsfonds, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Utrechtse Uitdaging zijn alle van de partij. Ze kunnen de eerste resultaten en het nieuwe tuinontwerp bekijken.

Metamorfose

Naar verwachting is het speelterrein van Noordse Park in het voorjaar van 2019 omgetoverd tot avontuurlijk groen speellandschap met meer uitdaging, afwisseling en groen. Dan zijn 10.000 stoeptegels die er zestig jaar lagen vervangen door gras en leuke beplanting, een vet fietsparcours, een avonturenbos en een ligweide bij het zwembad. Leuk voor de kids, maar ook voor ons milieu. Zo maken we de stad meer regenproof en stimuleren we de biodiversiteit.

Win-win

Telkens zoekt de speeltuin naar samenwerking. Donderdag is weer zo’n moment dat een bont gezelschap uit de buurt en verder zich inzet voor de publieke ruimte en voor het welzijn in de samenleving. Een win-win voor alle betrokken partijen.