Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Kamers met Aandacht

Home »  Geen categorie »  Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Kamers met Aandacht

Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Kamers met Aandacht

10 maart, 2021

Koningin Máxima brengt donderdagmiddag 11 maart een digitaal werkbezoek aan Kamers met Aandacht. Deze stichting helpt jongeren tussen 18 en 23 jaar zonder sociaal vangnet op eigen benen te leren staan.

Jongeren kunnen, zodra zij op kamers gaan wonen, voor hulp meestal terugvallen op familie en vrienden. Jongeren die niet thuis kunnen blijven wonen, maar ook niet beschikken over een sociaal vangnet, geld of praktische vaardigheden, kunnen met behulp van Stichting Kamers met Aandacht toch in aanmerking komen voor woonruimte. Op die manier kunnen zij hun energie steken in een opleiding of baan in plaats van de dagelijkse vraag waar ze moeten overnachten.

Koningin Máxima gaat tijdens het digitale werkbezoek in gesprek met medewerkers van Kamers met Aandacht over het vergemakkelijken van de weg naar zelfstandigheid voor kwetsbare jongeren. Ze leggen uit welke verschillende woonvormen worden aangeboden, hoe jongeren aan het juiste woonverblijf worden gekoppeld, welke resultaten al zijn geboekt en hoe het bedrijfsleven kan bijdragen. Vertegenwoordigers van zorgorganisaties De Rading, Leger des Heils, Vluchtelingenwerk, woningcorporatie Mitros, de BAM en gemeente Utrecht gaan in op hun eigen bijdrage aan Kamers met Aandacht en het effect daarvan op onder meer de jeugdzorg en het woon- en leefklimaat in de regio.

Kamer met aandacht verhuren

Tijdens dit werkbezoek spreekt Koningin Máxima ook met een verhuurder die een kamer met aandacht biedt en een jongere die een kamer mét sociale steun nodig heeft. Kamers met Aandacht koppelt namelijk particulieren die in hun eigen huis een kamer tegen een redelijke prijs willen verhuren aan deze kwetsbare jongeren. De kamerverhuurder bepaalt zelf hoeveel aanvullende aandacht diegene de jongere nog kan bieden, bijvoorbeeld door hulp bij de administratie of bij sociale activiteiten. De jongere wordt daarnaast professioneel begeleid door een sociaalwerker die een keer per week langskomt. Door deze gecontroleerde en veilige introductie in het zelfstandig wonen lukt het de jongeren om een stabiele toekomst op te bouwen.

Groeiende organisatie

Kamers met Aandacht is in 2019 gestart als een samenwerkingsinitiatief tussen (jeugd)zorgorganisaties en de gemeente Utrecht om het aantal dak- en thuisloze jongeren terug te dringen. De stichting verzorgt de werving en selectie en schakelt met gemeenten, woningcorporaties en organisaties om een sterk regionaal netwerk op te bouwen. Sinds 2020 kunnen ook andere gemeenten zich aansluiten. Kamers met Aandacht is reeds gevestigd in de regio Utrecht, Den Haag en Hilversum en wordt momenteel ook opgestart in Dordrecht, Leiden en Amsterdam.