Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

‘In muziek spreekt iedereen dezelfde taal’

Home »  Geen categorie »  ‘In muziek spreekt iedereen dezelfde taal’

‘In muziek spreekt iedereen dezelfde taal’

24 augustus, 2022

Talent in de buurt

WESTERDIJK – Als arts-onderzoeker Maartje Valkema (28) niet aan het werk is, repeteert ze intensief voor de benefietconcerten die ze als violiste in het World Doctors Orchestra begin juni speelde. Hoog tijd voor ons om eens kennis te maken met dit talent uit Zijdebalen, Pijlsweerd.

Tijdens haar studie Geneeskunde in Utrecht speelde Maartje viool in diverse Utrechtse én in twee nationale studentenorkesten. Inmiddels woont ze alweer vijf jaar in Pijlsweerd en doet ze onderzoek naar slokdarmkanker. Omdat ze na haar studie de studentenorkesten was ontgroeid, kwam ze na een korte zoektocht terecht bij het World Doctors Orchestra, waar artsen en geneeskundestudenten uit de hele wereld aan deelnemen. Haar liefde voor vioolspel en haar achtergrond als arts maakten haar een geschikte kandidaat.

Het artsenorkest heeft een concertgeschiedenis over de hele wereld. De afgelopen jaren speelde het orkest in onder andere Lissabon, Londen, Frankfurt en Anguilla. Deze zomer is Nederland aan de beurt met twee prachtige concertlocaties: het Concertgebouw in Amsterdam en het Muziekcentrum in Enschede. Het orkest heeft een benefietinsteek. Elk jaar wordt er geld ingezameld voor een ander goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting Papageno, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van kinderen met autisme.

Reden genoeg voor Maartje om zich aan te melden. “Het leek me heel gaaf om muziek te spelen met mensen die uit zoveel verschillende werelddelen komen. Muziek snapt iedereen, ongeacht de taal die je spreekt. Dat verbindt.” Ook het beroep als arts verbindt. ‘Je deelt iets en dat maakt het contact eenvoudig.”

Maartje begon haar muzikale carrière met blokfluitles op de basisschool. Toen ze daarop uitgekeken was, switchte ze op haar tiende naar viool. Al achttien jaar lang krijgt ze les van dezelfde docent die haar door de jaren heen hielp met het instuderen van de klassieke stukken waar ze zo van houdt. Bach, Mozart, Mendelssohn en Mahler zijn een kleine greep uit haar favorieten. Haar voorliefde voor Mahler, is een mooie bijkomstigheid, want dit jaar speelt het World Doctors Orchestra Mahler 6.

Met haar verhaal hoopt Maartje mensen te inspireren om meer naar live-concerten te gaan om muziek te ervaren: ‘Ik zou iedereen aanmoedigen om meer naar klassieke muziek te luisteren, want het is zo mooi om naar het vragen en antwoorden van de verschillende instrumenten te luisteren.’

Maartje horen spelen in het World Doctors Orchestra? Kijk op https://www.world-doctors-orchestra.org/concerts/amsterdam2022

Tekst: Leonie Paauwe

Foto: Merel van Kuijen