Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Boeven vangen gaat bewoners Ondiep goed af

Home »  Geen categorie »  Boeven vangen gaat bewoners Ondiep goed af

Boeven vangen gaat bewoners Ondiep goed af

17 februari, 2016
Glunderend staan de winnaars van het boevenspel in Wijkservicecentrum Noordwest. Een ferme handdruk, een foto op Twitter en dan kan de Ondieper met een veilig gevoel naar huis. Alle boeven zitten achter slot en grendel en Ondiep is weer een stukje veiliger. Wijkagent Henk de Groot is tevreden met het behaalde resultaat: ‘Iedereen heeft goed werk verricht. De boeven zijn snel gevangen dus we zijn tevreden over het verloop van de avond.”
Door Marten Thomassen
‘Boef in de wijk’ is door verschillende wijken in Nederland opgepakt om burgers actiever te betrekken bij de veiligheid in hun wijk. Samen met Debbie van Baan, medewerker Wijkveiligheid in Noordwest Utrecht, konden bewoners van Ondiep een avondje politieagent spelen. Ondanks de ietwat tegenvallende opkomst, kijken de wijkagenten en Van Baan terug op een geslaagde avond. “Het moet de inwoners vooral een stuk alerter maken. Mensen gaan ‘s avonds anders door een wijk lopen en we hopen dat ze actief een oogje in het zeil gaan houden”, vertelt De Groot na afloop. “We vangen nog steeds negentig procent op heterdaad en een groot gedeelte door toedoen van oplettende burgers.”
Signalement
Het spel werkt simpel. De politie stuurt een vrijwilliger de wijk in. De burgers wachten op het startsein en gaan dan op zoek naar verdacht gedrag. Naarmate de avond vordert, ontvangen de deelnemers tips via Twitter of Whatsapp. ‘Verdacht persoon kijkt in verschillende auto’s in de buurt’, of, ‘Verdacht persoon voor het laatst gezien in de Amandelstraat’. De eerste boef wordt snel gepakt na een duidelijk signalement. Aanhouden is makkelijk: “Bent u de boef in de wijk”, is voldoende om de vrijwilliger te stoppen, daarna kan men rustig wachten op assistentie om de ‘boef’ in te rekenen.
Saamhorigheid
Van Baan speelde het spel eerder in andere wijken en besloot na positieve ervaringen ermee te experimenteren in Ondiep. Ondanks de lage opkomst is ze wel tevreden over de avond. Rob Steinebach, opbouwwerker in Ondiep, vond de avond nuttig: “Ik vind vooral dat de saamhorigheid beter wordt met dit soort spellen. De afstand tussen burger en politie wordt kleiner en dat maakt het toegankelijker om sneller naar de politie te stappen bij onraad.” Ook bewoner Steven vond het een leuke avond. “Vooral kleding, manier van lopen en houding vielen mij op. Zo kon ik de tweede boef snel inrekenen.”