Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
‘Verkeersmaatregelen in Ondiep niet zonder inspraak’
Niet alleen in Pijlsweerd, ook in Ondiep is een verkeerswerkgroep opgericht door betrokken bewoners om de verkeersmaatregelen en de gevolgen voor de wijk in de gaten te houden. Wij gingen in gesprek met Marc Uijland en Bert de Kruijf van de Verkeerswerkgroep Ondiep over hun betrokkenheid bij verkeersmaatregelen in de wijk.
Door Delilah Sarmo
Samen met een aantal andere betrokken bewoners houdt de verkeerswerkgroep de gevolgen in de gaten die de maatregelen (Knijp, nieuwbouwprojecten, busroutes, fietsroutes) hebben voor Ondiep. “Als iets wordt veranderd op de ene plek, gebeurt er ook iets op een andere.”
Waarom zijn jullie actief geworden?
“Wij maakten ons zorgen om de verkeersdrukte. Uit prognoses van de gemeente bleek een knip bij de Monicabrug te leiden tot een verdubbeling van het aantal auto’s daar (van 5000 naar 10.000 motorvoertuigen per etmaal). Later zijn wij ons ook gaan verdiepen in veiligheid voor fietsers, luchtkwaliteit, een groene omgeving en verdeling van verkeer breder dan alleen de Laan.”
Wat is jullie voornaamste doel?
“Eerlijke verdeling van autoverkeer en busverkeer over de stad in het algemeen en in Ondiep in het bijzonder. Een fietsveilige, fietsvriendelijke en groene inrichting van de Laan, waar minder auto’s rijden en hard rijden niet meer mogelijk is.”
Wat is op dit moment volgens jullie een belangrijke ontwikkeling?
“De tellingen die zijn gedaan in de buurt. Ook doorgaande straten veilig inrichten. De metingen van de luchtkwaliteit. Nieuwbouw in Ondiep zonder dat er alleen ‘steen’ bij komt maar ook groen. En het plan van de gemeente om van de zogenoemde binnenring een stadboulevard van 2×1 rijsstroken te maken. Hiervoor moet minimaal twintig procent van het autoverkeer naar de buitenring worden verplaatst. Dat biedt ook kansen voor minder verkeer door Ondiep.”
Welke rol zien jullie voor jezelf en anderen hierin?
“Wij blijven georganiseerd en de gemeente spiegelen om zorg te dragen voor verkeer in Ondiep. Hoewel we ons bewust zijn dat iedereen een beetje van de pijn gaat voelen als er ergens in Utrecht maatregelen worden genomen. Maar als mensen niet actief en kritisch zijn, kiest de gemeente voor het uitvoeren van hun agenda en niet perse voor de bewoners. De knijp Monicabrug ging over het grote geld. De gemeente moest van Brussel iets doen aan bepaalde knelpunten omdat ander de bouwplannen worden stilgelegd in het stationsgebied. Zijn er vervolgens gevolgen voor de omliggende wijken, dan is er opeens geen geld. Dan is het belangrijk dat bewoners van zich laten en horen en proberen iets bij de politiek voor elkaar te krijgen. In februari organiseert de Ondiep NU een Ondiep overlegt rondom verkeer. Ondiepers zijn hier welkom om informatie te halen en mee te praten.”