Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Sobukan Utrecht stuurt krijgers naar toernooi in Nieuwegein

Home »  Geen categorie »  Sobukan Utrecht stuurt krijgers naar toernooi in Nieuwegein

Sobukan Utrecht stuurt krijgers naar toernooi in Nieuwegein

6 maart, 2020


Zondag 1 maart verruilde de Takeda Ryu Nederland-leerlingen hun normale dojo in Utrecht Noordwest voor het Nieuwegeinse Merwestein. Daar troffen ze de budoka van Utrecht Leidsche Rijn en Nieuwegein Merwestein om zich met elkaar te meten in een dag vol competitie. 

De Takeda krijgskunst beslaat een breed arsenaal aan disciplines, van het wapenloze aikido met een focus op klemmen en worpen tot het zwaardvechten in Iaido. Tijdens de toernooidag van 1 maart lag de nadruk op Aikido, Iaido en Jodo. In zowel Aikido als Jodo waren er twee verschillende wedstrijdvormen. Beide disciplines boden een technische wedstrijd aan waarbij deelnemers om de beurt vrije aanvallen moeten verwerken met een worp en een vrije uitbeelding die zich meer richt op slagen en blocks. Voor Iaido, Japans zwaardvechten, was er een toernooi waarbij deelnemers moesten laten zien dat ze snel en technisch correct konden steken en snijden. 

Namens de dojo in Utrecht kwam drie strijders uit. Na een zwaarbevochten poulefase vol spannende wedstrijden wisten alledrie de finalerondes te bereiken. Debutant Axel van Zon sleepte een derde plaats binnen in de vrije uitbeelding van Aikido. Iwan Coletto behaalde de derde plaats bij de technische Aikidowedstrijd, evenals op de technische Jodowedstrijd. Jaap Rutten bleek de meest succesvolle budoka. Hij wist alle onderdelen van het toernooi met de eerste plaats af te ronden. Een zeer knappe prestatie!

Ook al waren de gevechten tijdens deze dag vol passie, de sfeer was er zoals we dat van Takeda Ryu gewend zijn; broederlijk en in samenwerkende mentaliteit. Belangrijker dan wie er won was dat de deelnemers het beste bij elkaar naar boven haalde, en dat is zeker gelukt. Axel van Zon kijkt terug op een leerzame dag: “De wedstrijden hebben mij de mogelijkheid geboden om me bewust te worden van mijn slechte gewoontes. Iedereen kijkt naar je wedstrijd, moedigt je aan en geeft tips om je technieken te verbeteren. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een nog grotere drang heb om te trainen en ik kijk uit naar het volgende toernooi.” Na deze dag hebben alle deelnemers weer voldoende stof tot nadenken en genoeg om hard aan te gaan werken voor het volgende toernooi.

Meer weten over deze oosterse krijgskunsten? Kijk dan op www.takedaryu.nl voor drie gratis proeflessen.