Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Noordwest Thuis best: het plantenhuis van Fem

Home »  Geen categorie »  Noordwest Thuis best: het plantenhuis van Fem

Noordwest Thuis best: het plantenhuis van Fem

11 april, 2022

OUDENOORD – In Oudenoord 330 vind je het Plantenhuis van Fem van der Rijst (39). Het plantenasiel in een huiskamer in Lombok, groeide in zeven jaar uit tot een befaamde onderneming. Heb je een plant over? Fem verzorgt hem totdat hij geadopteerd wordt.

Zelf omschrijft Fem het ontstaan van het plantenasiel als één van de meest impulsieve beslissingen van haar leven. “Het was zo’n wintermaand waarin ik ontzettend veel planten op straat vond. Die nam ik mee naar huis, want zo’n plant heeft het hartstikke koud buiten. Toen mijn toenmalige vriend ook met zo’n straatplant aankwam en mij een half plantenasiel noemde, ging ik op onderzoek uit en kwam ik erachter dat er in Amsterdam en Antwerpen al plantenasielen waren. Dat kan ik ook, dacht ik, waarop ik het hele gebeuren binnen een week uit de grond heb gestampt.”

Nadat de media al snel op haar initiatief dook, werd ook haar aanpak serieuzer en ontwikkelde ze haar filosofie. Ze richt zich vooral op bewust consumeren: “Ik vind het mooi om de ziel weer een beetje in de plant te brengen. We mogen planten leuk vinden, maar tegelijkertijd zijn ze levende natuur en daar moeten we verantwoordelijkheid voor dragen.”  

Haar kennis deelt ze met de mensen die een plant op komen halen. Een plant moet in de eerste plaats bij ze passen, maar ze moeten ook weten hoe hem te verzorgen. “Ik merk dat mensen blij zijn dat ze een plant kunnen brengen, dat er toch een thuis is voor zo’n plant.”

Niet alleen de buitenwereld geeft Fem energie. Ook simpelweg tussen het groen zitten is verrijkend. “Op dat kabbelende, kneuterige samenzijn met de planten doe ik het heel goed.” Zo groeide een spontaan idee uit een bekend plantenasiel. Fem overwoog ooit Utrecht te verruilen voor een andere plaats, maar besloot dat toch niet te doen. “Hier voel ik me thuis. Ik ben hier geboren en getogen en ik heb hier ook echt iets opgebouwd. Het plantenasiel hoort gewoon in Utrecht.”

Tekst: Leonie Paauwe

Foto: Aad van Vliet