Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Makersdag breidt voor de tweede keer uit met minifestival: Spoormakers

Home »  Geen categorie »  Makersdag breidt voor de tweede keer uit met minifestival: Spoormakers

Makersdag breidt voor de tweede keer uit met minifestival: Spoormakers

22 januari, 2020

Op maandag 10 februari is de nieuwe generatie podiumkunstenaars te zien in Het Huis Utrecht. Van 09.30 tot 17.00 uur maak je als bezoeker kennis met jonge, veelbelovende podiumkunstenaars. Deze zesde editie van de jaarlijkse Makersdag, bedoelt voor voornamelijk professionals, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgebreid met een avond speciaal voor publiek.

Makersdag: een bomvolle dag met werk van negen talenten
Met ruim zeventig aanmeldingen waaruit negen interessante theater-, dans- en performancemakers zijn geselecteerd, levert ook deze zesde editie van de Makersdag een divers programma op. Teksttheater, muziektheater, dans, installaties en zelfs een albumpresentatie zonder het album. Via vier verschillende routes ziet de bezoeker nieuwe voorstellingen, work-in-progress en performance-installaties van o.a. Moreno PernaInga Huld HákonardóttirMaarten Heijnens & Anthony van Gog en MENSJA Collective.

Zoektocht naar verbintenis door middel van ritualiteit
Opvallend dit jaar is het grote aantal voorstellingen waarin op zoek wordt gegaan naar een bepaalde collectieve beleving. Veel makers benaderen het theater als een plek voor een gezamenlijk ritueel, een meer zintuiglijke ervaring die publiek en spelers verbindt. “Het lijkt erop dat deze generatie makers op zoek gaat naar verbintenis door middel van ritualiteit: welke nieuwe vormen kunnen we verzinnen die ons dichter bij elkaar brengen? Dat de meeste van deze rituelen een duistere ondertoon lijken te hebben wijst misschien op de redenen voor deze zoektocht naar verbintenis: het gedeelde gevoel van een naderend einde die zich in deze dagen van ecologisch en geopolitiek onheil van ons meester maakt.” –  Marijn Lems, dramaturg Het Huis Utrecht. Deze tijd schreeuwt om nieuwe collectiviteit – de makers van Makersdag lijken te vragen welke rol theater hierin kan spelen.

Spoormakers Festival: van theatrale stripclub tot een offline conceptuele albumpresentatie, ontdek gloednieuwe voorstellingen
Na de succesvolle eerste editie van 2019, koppelt Het Huis Utrecht ook dit jaar een publieksavond aan de Makersdag. Onder de titel Spoormakers Festival is een uitgekiende selectie van de Makersdag ook op dinsdag 11 februari te zien, aangevuld door een muzikale act die het festival tot een swingend geheel maakt! Ervaringsdeskundige of niet, met een nieuwsgierige en avontuurlijke insteek ben je bij Spoormakers Festival aan het juiste adres. Voor €18 koop je een (avond)ticket, daar krijg je een divers en avondvullend programma met o.a theater, dans en muziek voor terug. Laat je verrassen en dompel je 11 februari van 20:00-22:30uur onder in Spoormakers Festival, hét festival waar je gloednieuwe voorstellingen ontdekt!

Meer informatie over Spoormakers Festival en Makersdag 2020 en kaartverkoop via hethuisutrecht.nl