Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Freaks op het podium bij nieuwe voorstelling Stut

Home »  Geen categorie »  Freaks op het podium bij nieuwe voorstelling Stut

Freaks op het podium bij nieuwe voorstelling Stut

6 september, 2019

Dit najaar op tournee door Utrecht: zoiets heeft u nog nooit gezien! Dames en heren, jongens en meisjes, welkom! Ik wil u graag van te voren waarschuwen. Wat u hier zo meteen gaat zien, kan als zeer schokkend worden ervaren. Ik vraag u niet te gillen. Maak geen oogcontact. En blijf in uw stoelen zitten. Dat is voor uw eigen veiligheid…

BuitenGewoon is de nieuwe voorstelling van Stut Theater en speelt zich af in het circus. Sterker nog, u bent van harte welkom bij een freakshow waar u ongegeneerd naar excentriekelingen en buitenbeentjes kunt loeren. U zult dankbaar zijn als u ze ziet, dat u gewoon normaal bent. 

De voorstelling BuitenGewoon wordt gespeeld door vijf mensen die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen en buiten de maatschappij leven. Zij bevragen de inclusieve samenleving door eigen verhalen en ervaringen te delen. Bijvoorbeeld Corrie die een fysieke beperking heeft en zich daardoor vaak onhandig voelt. Of Anton die tegen vooroordelen aanloopt omdat hij Surinaams is. 

Speler Annelies over BuitenGewoon: “De voorstelling laat je nadenken over waar je bij hoort in de maatschappij, waar je bij wil horen en waar je juist niks mee te maken wil hebben. En gaandeweg merk je dat die dingen dichterbij elkaar liggen dan je denkt.” 

Speler Suzanne vult aan: “BuitenGewoon geeft inzicht in hoe je onbewust mensen labelt. Ik ben van mening dat niemand beoordeeld zou moeten worden op uiterlijk, beperkingen of verleden. Daarom doe ik mee met deze voorstelling, om daar een steentje aan bij te dragen.”

BuitenGewoon is een confronterende voorstelling vol humor en zelfspot. Een feest der herkenning voor iedereen die zich wel eens een buitenbeentje voelt. Dit najaar te zien in allerlei wijktheaters en buurthuizen. 

Over Stut Theater

Stut is een community theatergezelschap, gevestigd in de Utrechtse wijk Overvecht. Bij Stut worden voorstellingen gespeeld door mensen die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst en cultuur, in plaats van acteurs of amateurs. Denk bijv. aan zwerfjongeren, asielzoekers of tbs’ers. Stut zoekt deze mensen op en vraagt of ze hun verhaal willen vertellen. Van die verhalen maakt Stut – met een professioneel team – prachtige en waarachtige theatervoorstellingen. Letterlijk uit het leven gegrepen en gespeeld door de mensen die het zelf hebben meegemaakt.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

BuitenGewoon gaat op 5 oktober in première in ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht. Daarna volgt een tournee langs allerlei wijktheaters en buurthuizen. Toegang is €10 (U-Pas/65+/CJP slechts €5) via www.stut.nl. Wilt u graag komen, maar is een kaartje te duur of u wilt een groep meenemen, aarzel dan niet om contact op te nemen via reserveren@stut.nl of 030 2311801.