Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Doorstart Me’kaars Maatje dankzij 25.000 euro van het Oranje Fonds

Home »  Geen categorie »  Doorstart Me’kaars Maatje dankzij 25.000 euro van het Oranje Fonds

Doorstart Me’kaars Maatje dankzij 25.000 euro van het Oranje Fonds

14 maart, 2016

Sociaal makelorganisatie Me’kaar krijgt 25.000 euro van het Oranje Fonds voor de doorstart van het maatjesproject Me’kaars Maatje. Deze gift maken het mogelijk dat tieners uit Noordwest en West Utrecht aan een maatje worden gekoppeld. Bij een succesvolle doorstart stelt het Oranje Fonds in 2017 nogmaals 25.000 euro beschikbaar.

Me’kaars Maatje

Het pilotproject Me’kaars Maatje van Me’kaar is het afgelopen jaar in Noordwest Utrecht gestart. Me’kaars Maatje is er om te voorkomen dat ‘gewone’ opvoedingsvragen in problemen veranderen. Een maatje kan daarbij soms meer betekenen dan de beste hulpverlener.

Het komende jaar kunnen 20 koppelingen worden gemaakt tussen maatjes en tieners met een hulpvraag. Blijkt het Me’kaar te lukken om een succesvolle doorstart te realiseren, dan stelt het Oranje Fonds in 2017 nogmaals 25.000 euro beschikbaar. Tieners kunnen met hun maatjes extra activiteiten doen mede dankzij de giften van het Evert Zoudenbalch Huis en de Van Baarenstichting.

Het project richt zich op tieners in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, een kwetsbare periode tussen kind en jongvolwassene in. De maatjes zijn vrijwilligers of stagiaires van 18 tot 25 jaar. Door de een-op-eenkoppeling kunnen tieners vrijuit spreken over én werken aan thema’s als de thuissituatie, het vergroten van zelfvertrouwen, gedragsverandering of de uitbreiding van hun sociaal netwerk.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. We verwachten dat onze bijdrage dit bijzondere project een goede stimulans geeft en zo onze doelstelling helpt bereiken.”

Verbinden

Sociaal makelorganisatie Me’kaar legt contacten tussen én met mensen: buurtbewoners, ouders en kinderen, ondernemers, docenten en medewerkers van maatschappelijke organisaties. Aan de hand van het netwerk van de sociaal makelaar verbinden zij bewoners en organisaties in Noordwest en West Utrecht.

Het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 27,4 miljoen euro initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.