Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Buurtbewoners snakken naar meer groen

Home »  Geen categorie »  Buurtbewoners snakken naar meer groen

Buurtbewoners snakken naar meer groen

7 mei, 2020

Schetsen Noordwester roepen veel reacties op

STROOMSTRAAT – In ons herfstnummer van afgelopen jaar plaatsten wij twee zelfgemaakte schetsen van de mogelijke invulling van de parkeerplaats op de hoek van de Stroomstraat en de Oudenoord. Wij vroegen onze lezer hierop te reageren en ons aan te geven wij zij liever zouden zien. Grijs of groen. De conclusie daaruit mag duidelijk zijn: een overgroot deel (42) van de mensen die gereageerd heeft, wil meer groen in de buurt. Een klein deel van de mensen ziet liever bebouwing op deze plek (3), anderen kiezen voor een mengvorm (4).

Nog even in het kort: eigenaar van dit stuk open ruimte, nu nog in gebruik als parkeerplaats, BPD is van plan hier een wooncomplex te bouwen. Het Utrechtse college is al akkoord en vindt dat op deze centrale locatie in de stad meer levendigheid én meer woningen moeten komen. Op onze beurt vroegen wij ons af wat bewoners van deze buurt hier eigenlijk van vinden. Immers, met de hoogbouw van het aan de overkant van de Oudenoord gelegen Zijdebalen zo dichtbij, en de dagelijkse files voor de Monicabrug voor de deur, is het hier toch niet echt ‘rustig’ te noemen.

Combineren

Om duidelijke reacties bij onze lezers los te krijgen, presenteerden wij twee redelijk uiteenlopende schetsen van hoe het er uit zou kunnen komen te zien wanneer er voor ‘groen’ wordt gekozen en wanneer voor ‘grijs. Uiteraard is de kans natuurlijk ook reëel dat hier voor een tussenvorm wordt gekozen. Dat vindt ook bewoonster Laura van Lee. Volgens haar is een mooie combinatie van woningen met geveltuinen of groene muren, of een duurzaam gebouw dat er groen uitziet en een eyecatcher is voor de wijk, een goede optie. Dat vindt ook Sylvia Koenen. Sylvia Van Aalst ziet het breder. “Woningen kunnen we wel gebruiken in Utrecht. En Pijlsweerd heeft zeker meer groen nodig. Niet op één plek, maar door de hele week heen. Volgens mij dus niet óf het heen óf het ander, maar allebei.”

Woningen

Marcel Dingemans ziet meer in woningen. “Het woningtekort in Utrecht is een van de grootste van het land. Dus dit soort locaties moeten we hiervoor benutten. Plus meer inwoners in de buurt, betekent ook meer levendigheid en voorzieningen in de buurt.”

Ernst Smit kan zich daar ook wel in vinden, al heeft hij het vooral niet op het schetsontwerp van De Noordwester. Hij is bang dat niemand op een bankje in een park aan de Oudenoord gaat zitten. Hij vreest dat de locatie snel zal veranderen in een hondenuitlaatplek. “Kan je er net zo goed flats neerzetten.” Ook Martin Boisen ziet hier een prima plek voor meer appartementen, maar dan wel aantrekkelijker vormgegeven dan in de schets. “Zolang de Otter op de gevel maar zichtbaar blijft.”

Groen

Voor de voorstanders van groen op deze plek geldt vooral dat ze de wijk al te grijs vinden en zeker deze locatie. De wijk smacht naar groen, zo reageert Jaap Verhoeven. Nog meer van dit soort blokkendozen neerzetten, zou ik een heel slecht idee vinden!

Liesbeth Bool vindt de verkeers- en betondruk hier veel te druk. Dat vindt ook Linda de Bie. Zij wenst een park en denkt daarbij vooral ook aan haar nieuwe buren in Zijdebalen die ook wel wat groen kunnen gebruiken en ze hoopt dat daarmee ook het zicht op Concordia veilig wordt gesteld.

Tot slot kiest ook Piet Leunis voor groen. “En als er al woningen moeten komen, laat die dan qua volume en hoogte aansluiten op de bebouwing aan de Stroomstraat en Otterstraat. Misschien met een poort naar nog een stukje openbaar groen achter de woningen.” En misschien is deze laatste gedachte er ook wel een om mee te nemen in de plannen van BPD.

Alle reacties:

Jeanne Janssen: Maak er een mooi parkje van. Een nieuwe muur maakt het gebied nog ‘ontoegankelijker’. Graag meer groen, meer openheid, meer mensen, meer levendigheid.

Liesbet Bool: Ik vind het ongelofelijk dat in dit woongebied nog meer wordt gebouwd. De verkeers- en betondruk is al veel te groot en er is veel te weinig groen.

Monique Laisina: Heel graag meer groen! De Oudenoord is al zo grijs. Ik snap dat er ook woningen nodig zijn. Begrijp alleen niet dat er zoveel ontzettend dure woningen in de buurt gebouwd worden terwijl sociale woningbouw ook nodig is.

Linda de Bie: Onze wens is een park! Laat de nieuwbouw op deze plek weg, geef onze nieuwe buren van Zijdebalen een beetje groen… en de oude bewoners ook. Het zicht op Concordia is daarmee ook veilig gesteld.

Doreth van den Heuvel: Wij zijn voorstanders van het park. Nog meer woningen en dan wegen, straten, parkeerruimte en dergelijke die daar niet op zijn ingericht lijkt ons geen goed plan. Bovendien hebben mensen ook buitenruimte nodig om te leven.

Yvonne Abels: Liever geen huizen maar een mooi park. Er mag zeker nog wel wat groen komen in Pijlsweerd.

Marca Maljaars: Ik vind de plannen om meer woningen te bouwen erg slecht, meer groen is hard nodig en gezien de toenemende drukte van de afgelopen jaren erg onwenselijk om nog meer mensen in deze buurt er bij te krijgen.

Katrien van Weel: Ja heel mooi dat parkje! Ik zou het leuk vinden als er bessenstruiken en walnootbomen komen te staan. Mijn ervaring is dat mensen makkelijker
contact leggen tijdens het plukken.

Marta Vulic: Pijlsweerd heeft absoluut meer groen nodig of meer ruimte voor activiteiten (skatepark bijvoorbeeld) en zeker minder mensen/auto’s. Ideeën? Goede vraag voor studenten van architectuur, design en milieukunde.

Laura van Lee: Ik zou zeggen een mooie combi van woningen met geveltuinen/ groene muren. Een nieuw duurzaam gebouw dat er groen uitziet en een eyecatcher is voor de wijk?

Sylvia Van Aalst: Woningen kunnen we wel gebruiken in Utrecht. En Pijlsweerd heeft zeker meer groen nodig. Niet op één plek, maar door de hele week heen. Volgens mij dus niet óf het heen óf het ander, maar allebei.

Eemke Koppelman: Dan maar liever het parkje! Maar dure grond dus dat gaat zeker niet lukken, zie het Zijdebalenterrein ook helemaal tegen de klippen op volgebouwd, ja er zijn  binnentuinen maar waar dan en hoezo toegankelijk?

Ernst Smit: Moet eerlijk zeggen dat niemand daar gaat zitten naast zo’n grote weg. Wordt alleen maar een hondenuitlaatplek. Kan je net zo goed flats neerzetten.

Silvia Koenen: Ik vind het een mooi ontwerp maar te veel stenen. Dus waarom geen combi van bakstenen en groen aan en op het gebouw? Er is vast wel een creatieveling die deze combi kan maken.

Martin Boisen: Zolang de Otter op de gevel zichtbaar blijft, is dit een prima plek voor meer appartementen. Een park hier zou niet goed werken. Koud, klein en niet bepaald aantrekkelijk. Wél graag zorgen voor een aantrekkelijke plint.

Laura Elisabeth Tankink: Park! En dan kun je in de zomer lekker met je hapje of drankje van Karibu in het park gaan zitten.

Chantal Vdl: Absoluut meer groen. Dat parkje lijkt me veel passender tussen alle woongebouwen die er al staan!

Karin Minnigh: Zeker meer groen in de wijk! Er is al heel veel steen! En dit parkje kun je ook langs een weg zo maken dat je hier fijn even kunt vertoeven!

Manik Jantine: Wij zijn zeer voor het parkje! Er is weinig groen in Pijlsweerd en het zijn maar kleine stukjes, en er is de laatste tijd veel bijgebouwd. Een groen parkje extra doet de leefbaarheid zeker toenemen!!!

Mariëlle van Bentum: Hopelijk wordt die plek vergroend!

Jaap Verhoeven: Nog meer van dit soort blokkendozen neerzetten in een buurt die smacht naar wat meer groen zou ik echt een heel slecht idee vinden!

Bambi Weijers: Het parkje! Groen in de wijk is goed!

Claudia de Nijs: Die met Forest Gump op het bankje natuurlijk

Gerrieke Grootemarsink: Graag meer groen. Prettig voor het aangezicht, warmteregulering en beter in balans met alle nieuwbouw achter Fit for Free.

Martijn Van de Kerkhof: Graag zoveel mogelijk groen!

Marianne Nieuwenhuijsen: Groen!

Marieke Raspoort: Groen!

Amber Lammers: Meer groen graag!

Esmée Ottema: Meer groen natuurlijk!!

Tessa Koudijs: Graag meer groen, de wijk heeft al zoveel stenen! Ik vraag me af of er wel serieus wordt nagedacht over de leefbaarheid van de stad.

Renate de Jong: Graag meer groen.

Sari Heemskerk: Eens! Meer groen!

Dianne Spruijt: Ik ben zeker voor meer groen maar niemand die aan de Oudenoord in een parkje gaat zitten. Combi groen en wonen kan echt wel beter dan deze twee uitersten. Daphne Smedema: Meer groen. Het gaat er niet alleen om of je er wel of niet gaat zitten. Groen heeft op verschillende manieren een positief effect op je welzijn. Beton niet. Als er toch voor huizen gekozen wordt, dan graag met groen. En van hout.