Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Man Next Door, tentoonstelling over buurman Kid in diens (sloop)woning

Home »  Geen categorie »  Man Next Door, tentoonstelling over buurman Kid in diens (sloop)woning

Man Next Door, tentoonstelling over buurman Kid in diens (sloop)woning

17 juni, 2021

Een woning in de Utrechtse volkswijk Ondiep transformeert van een voormalig gebruikerspand tot een tijdelijk Gesamtkunstwerk. Fotograaf Rob Hornstra organiseert de tentoonstelling Man Next Door in het voormalige woonhuis van zijn overleden buurman Kid. Na de tentoonstelling wordt het huis klaar gemaakt voor de sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw. 

Rob Hornstra verhuist in 2004 naar de Laan van Chartroise in de Utrechtse volkswijk Ondiep. Daar fotografeert hij regelmatig zijn inmiddels overleden buurman Kid. De fotograaf was voor zijn verhuizing naar Ondiep al bekend met de wijk en de bewoners door zijn eerdere werk bij de reclassering. Buren zijn er geen onbekenden van elkaar.

Hornstra streeft in zijn werk het doel na om niet over, maar met elkaar te praten. Hornstra ontmoet Kid voor het eerst tijdens zijn verhuizing: Kid verschijnt met ontbloot bovenlichaam bij zijn deur met de vraag wat hij komt doen. Vanaf dat moment houdt Kid regelmatig een oogje in het zeil als Hornstra voor zijn werk in het buitenland is. De fotograaf helpt zijn buurman door hem zijn telefoon te lenen wanneer hij geen beltegoed heeft. Ook helpt Hornstra hem regelmatig met zijn post. Het wordt stiller in Kids huis wanneer zijn vrouw en hun achtjarige zoon naar een Blijf van m’n Lijf-huis vluchten. Kid heeft diabetes en is verslaafd aan drugs en alcohol. Tijdens goede periodes is hij thuis, waar Hornstra hem fotografeert. Als het slecht gaat, zwerft Kid vaak door het centrum van Utrecht. Het laatste jaar ziet Hornstra Kid nog maar weinig. Op 12 juni 2013 wordt Kids dode lichaam tussen twee bootjes gevonden in de Utrechtse Singel. Hij is 42 jaar. 

De tentoonstelling met gelijknamig boek Man Next Door werd in 2017 gelanceerd in het Centraal Museum in Utrecht. 

Tentoonstelling Man Next Door
Vrijdag 11 juni t/m zondag 27 juni 2021 van 12:00 – 20:00 uurm.u.v. maandagen, dinsdagen en woensdagen
Wegens Corona: Registreren verplicht via tentoonstelling@robhornstra.com
Adres: Laan van Chartroise 46 in UtrechtRoute: Buslijn 6 of 7 vanaf Utrecht Centraal Station. Parkeren in Laan van Chartroise gratis