Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Talent in de buurt: Leon kreeg de liefde voor muziek van zijn vader

Home »  Geen categorie »  Talent in de buurt: Leon kreeg de liefde voor muziek van zijn vader

Talent in de buurt: Leon kreeg de liefde voor muziek van zijn vader

15 juli, 2020

NIJENOORD – Gitarist Leon Sibum (30) woont sinds vorig jaar april met zijn vriendin Sandra en hondje Bob in het nieuwe appartementencomplex aan de Nijenoord. Hij schrijft en produceert zijn eigen muziek en sinds kort geeft hij op de woensdag in Utrecht gitaarles.

Sinds hij in 2014 afstudeerde aan het conservatorium in Tilburg, ontwikkelt Leon zich tot een veelzijdig gitarist. Zo begeleidde hij Davina Michelle en nam hij samen met coverband ‘Tess et les Moutons’ en Kasper van Kooten het nummer ‘La Mer’ op. Verder was hij lange tijd de vaste gitarist van cabaretière Kirsten van Teijn, voor wie hij alle nummers schreef net als voor het album van zijn eigen Leon Sibum Trio. 

De liefde voor muziek heeft Leon van geen vreemde. Leon’s vader is ook gitarist en was in de jaren ‘70 en ’80 de vaste gitarist van de in Utrecht geboren zanger Robert Long. “Als vierjarig jongetje mocht ik met mijn vader mee naar optredens en stond daar dan met grote ogen om mij heen te kijken hoe alles er aan toe ging. Dat maakte veel indruk op me. Daar is bij mij de liefde voor muziek geboren.”

De wens om zelf een instrument te bespelen, kwam pas op zijn twaalfde. “Daarvoor interesseerde ik mij niet echt op die manier voor muziek. Ik was met hele andere dingen bezig, totdat ik op een gegeven moment de kriebels kreeg en besloot dat ik drummer wilde worden. Ik koos voor dat instrument omdat ik graag mijn eigen identiteit als muzikant wilde vinden en mijn eigen pad wilde bewandelen. Niet hetzelfde doen als mijn vader. Ik begon met drumlessen en op mijn zeventiende meldde ik mij aan bij de Herman Brood Academie”.

Hier kwam hij erachter dat zijn interesse toch meer uit ging naar de gitaar, en na het afronden van de opleiding besloot hij auditie te doen voor het conservatorium. “Sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer gedrumd en speel ik alleen nog maar gitaar. De diversiteit aan muziek is voor een gitarist vele malen groter.” Daarnaast heeft de persoonlijke Rootsy muziekstijl van Leon hier ook mee te maken. Zijn liefde voor jazz, country, blues, soul en oude rock en roll is daarom ook vaak terug te horen in zijn eigen nummers.

De toekomstplannen van Leon Sibum zien er veelbelovend uit. Zo hoopt hij ooit met zijn eigen band de wereld over te gaan.

Tekst en foto: Debby Jacobs