Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Praat mee over herinrichting kruispunt Oudenoord-Kaatstraat

Home »  Geen categorie »  Praat mee over herinrichting kruispunt Oudenoord-Kaatstraat

Praat mee over herinrichting kruispunt Oudenoord-Kaatstraat

16 december, 2020

Utrecht vraagt inwoners om hun reactie op het zogeheten programma van eisen voor de herinrichting van de kruising Oudenoord-Kaatstraat. De aanpak van de kruising is een eerste stap in het aantrekkelijker en veiliger maken van zowel de Oudenoord als de verkeersroute door Vogelenbuurt, Tuinwijk, Lauwerecht en Staatsliedenbuurt (Votulast-route). Ook moeten deze straten een prettiger leefomgeving voor bewoners worden. De route Kaatstraat-Adelaarstraat-Willem van Noortstraat richting de Kardinaal de Jongweg wordt nu veel gebruikt door doorgaand verkeer, terwijl deze straten hier niet voor bedoeld zijn.

Op de kruising Oudenoord-Kaatstraat komt een afslagverbod voor autoverkeer van de Oudenoord naar de Kaatstraat. Omdat de bus hier wel blijft rijden, maakt de rijbaan plaats voor een busstrook. Verder wordt de kruising groener ingericht. Op de langere termijn, na 2023, moet één van de twee rijbanen voor rechtdoorgaand verkeer op de Oudenoord plaatsmaken voor groen.

De gemeente gaat de komende maanden in gesprek met bewoners over de voorgenomen maatregelen die staan in het programma van eisen. Op basis van de reacties uit de wijk, maakt de gemeente in het eerste kwartaal van 2021 een voorlopig ontwerp.

Uitvoering in twee fases
De herinrichting van de kruising zal in twee fases worden uitgevoerd. De start van de uitvoering van de eerste fase staat gepland voor eind 2021. In een latere fase wordt één van de twee rijstroken voor rechtdoorgaand verkeer vervangen door een groene middenberm. Dit kan pas na 2023, omdat er dan minder verkeer zal zijn vanwege andere verkeersmaatregelen in de omgeving, zoals herinrichting van het Lombokplein (Westplein) en een knip op de Catharijnesingel.

David van Mollemstraat-Draaiweg
Gelijktijdig met de maatregelen op de Oudenoord-Kaatstraat, neemt de gemeente maatregelen op de David van Mollemstraat en de Draaiweg omdat hier naar verwachting meer autoverkeer zal komen. Fietsstroken worden verbreed of toegevoegd en er komen meer oversteekplaatsen. Op de Zeedijk wordt het eenrichtingsverkeer omgedraaid naar noordwaarts om doorgaand verkeer te weren.

Meer informatie en het programma van eisen is te vinden op de webpagina.