Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Plannen Wisselspoor bekend

Home »  Geen categorie »  Plannen Wisselspoor bekend

Plannen Wisselspoor bekend

25 mei, 2020

Het tweede deel van de nieuwe wijk Wisselspoor krijgt maximaal 1050 woningen en 28.000 m2 ruimte voor andere voorzieningen. Het ruige en industriële karakter van het gebied blijft behouden, onder meer door cultuurhistorische bebouwing te laten staan en beeldbepalende elementen als sporen en bielzen een plek te geven in de buitenruimte. De historie van de spoorwegen in Utrecht vormt daarmee het uitgangspunt van de ontwikkeling van het gebied, dat ligt tussen de sporen Utrecht-Amersfoort, Utrecht-Amsterdam en de 2e Daalsedijk.

Van de woningen komt dertig procent in de sociale huursector en 15 procent in het middensegment van de koopsector. Verder is plek voor onder meer culturele en maatschappelijke voorzieningen, creatieve bedrijvigheid en horeca. Ook komen er diverse parken en groen. Het gebied wordt autoluw, zodat er veel ruimte is voor fietsen, wandelen en spelen.

De gemeente Utrecht en NS Stations hebben de ontwikkelovereenkomst deze week ondertekend en zijn blij dat het project verder kan. Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Het is in deze tijden een hele prestatie dat er achter de schermen keihard is gewerkt zodat dit project verder kan gaan. Het is een unieke ontwikkeling op een bekende en karakteristieke plek in onze stad: we transformeren een werklocatie naar een woon-, leef- en beleef-plek, waar gezond stedelijk leven goed tot uitdrukking komt.”

Deelgebied 1
In deelgebied 1, in het noorden van Wisselspoor, is inmiddels al begonnen met de bouw van woningen. Samen met deelgebied 2, 3 en 4 vormt dit in openbare ruimte en parken uiteindelijk één geheel.

De ontwikkeling draagt bij aan de doelstellingen van de stad Utrecht en de NS om te verdichten bij stationslocaties en gebruik van openbaar vervoer maximaal te stimuleren. Zo zullen er deelauto’s en fietsen voor de bewoners, gebruikers en omwonenden worden aangeboden.
Het ontwerpteam bestaat uit een samenwerking van Synchroon, Skonk, Delva Landscape Architects, Studioninedots, De Wijde Blik en werkt nauw samen met de gemeente Utrecht en NS als opdrachtgever/verkopende partij.

Ter inzage
Buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen van vrijdag 5 juni tot en met donderdag 16 juli reageren op de plannen. Ter inzage liggen het ontwerpbestemmingsplan voor deelgebied 2 tot en met 4 en het ontwikkelkader inclusief stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan. Buurtbewoners worden vandaag geïnformeerd en onder meer uitgenodigd voor een online informatieavond op 15 juni a.s.