Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Collectief Kapitaal start in Utrecht

Home »  Geen categorie »  Collectief Kapitaal start in Utrecht

Collectief Kapitaal start in Utrecht

31 mei, 2023

Hoe zorg je ervoor dat iedereen in onze samenleving straks een bestaanszeker leven kan leiden? Met dat vraagstuk houdt Collectief Kapitaal zich bezig. Sinds kort is het burgercollectief ook actief in Utrecht. Na een eerste succesvolle avond vindt op 6 juni vindt een tweede ontmoetingsavond plaats in Astare op de Lange Nieuwstraat 10 waarbij de plannen van het collectief worden uitgelegd.

Collectief Kapitaal is een voorstel voor een ander soort samenleving. “Een samenleving waarin niemand hoeft te vechten voor zijn bestaan. Waarin we bestaansonzekerheid niet zien als enkel een probleem van de mensen die het zijn, maar het als collectieve verantwoordelijkheid dragen. We bestrijden als burgerbeweging niet de symptomen van een falend systeem, maar bouwen een nieuw en concreet alternatief met als kernwaarden: solidariteit en gemeenschappelijkheid. Al doende onderzoeken we wat er nodig is om zo’n samenleving te verwezenlijken.”

De voornaamste actie van Collectief kapitaal is het herverdelen van inkomen. Binnen de lokale collectieven delen leden iets met de gezamenlijke pot. Dat kan geld zijn, maar ook tijd, netwerk of arbeid. “Uit de eerste pilot van Collectief Kapitaal (Amsterdam, 2021, 5 mensen ontvingen gedurende 8 maanden 1000,- p/m) bleek dat de actie werkt. De ontvangende deelnemers gaven aan financieel sterkerte staan, maar bovenal voelden zij zich voor het eerst gezien en gehoord. Ze kregen weer het gevoel dat hun leven telt en van waarde is, en hun vertrouwen in mensen is merkbaar toegenomen.”

Meer info en aanmelden kan via collectiefkapitaal.nl.