Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Zij aan zij fietsen met de Fietsburgemeester

Home »  Geen categorie »  Zij aan zij fietsen met de Fietsburgemeester

Zij aan zij fietsen met de Fietsburgemeester

10 juni, 2022

Op donderdag 9 juni nodigde de Fietsburgemeester van Utrecht, Jelle Bakker, buurtbewoners uit om met hem een rondje te maken op een duofiets. Deze dag viel precies op zijn eenjarig ambtsjubileum. Met deze actie enthousiasmeerden de Fietsburgemeester, SportUtrecht en DOCK Utrechters voor het gebruik van de duofiets. Op een duofiets zit je altijd naast iemand, waardoor mensen met uiteenlopende beperkingen er gebruik van kunnen maken. Hoewel enkele zorginstellingen duofietsen gebruiken voor hun cliënten, zijn de fietsen nog niet voor iedereen beschikbaar in de Domstad.

Utrecht, fietsstad voor iedereen?
De gemeente heeft de ambitie om dé fietsstad van de wereld te zijn (en blijven). In het coalitieakkoord staat dat het nieuwe college mobiliteitsarmoede bestrijdt die wordt veroorzaakt door fysieke of cognitieve beperkingen. Juist voor deze doelgroepen biedt de duofiets een uitkomst. Daarom pleiten de Fietsburgemeester, SportUtrecht en DOCK voor een investering van de gemeente in duofietsen die op een laagdrempelige manier door alle Utrechters gebruikt kunnen worden. ‘We zien steeds meer deelmobiliteit verschijnen in de stad. Dat is fijn, maar voor deze doelgroep niet bruikbaar. Daarom wil ik dat in iedere wijk een duofiets staat, zodat ook mensen met een beperking de wind door de haren kunnen voelen’, aldus Fietsburgemeester Jelle Bakker.

Rondje met de Fietsburgemeester
Afgelopen donderdag konden Utrechters bij verschillende buurthuizen in de wijk Noordwest een rondje meefietsen. Jolanda van de Berg van Dock: ‘Als Utrechters niet weten wat de mogelijkheden zijn, weten ze ook niet wat ze missen. Daarom willen we laten ervaren hoe gezellig het is op de duofiets. Ze vinden het fantastisch!’ Het is wel flink doortrappen, want de duofietsen die worden ingezet hebben geen elektrische ondersteuning. ‘Dan is het wel meteen duidelijk waarom nieuwe fietsen nodig zijn’, grapt Tom Linssen, consulent aangepast sporten bij SportUtrecht, ‘deze fiets is beschikbaar gesteld door de Terugwinning uit Woerden, waarvoor we ze erg dankbaar zijn’.

Fietsmaatjes in Utrecht
Niet alleen voor inwoners met een beperking biedt de duofiets een uitkomst. Ook Utrechters die eenzaam zijn en behoefte hebben aan een babbeltje kunnen gezellig een rondje maken. Binnen het programma van Fietsmaatjes Nederland worden vrijwilligers gekoppeld aan fietsmaatjes. Op 35 locaties in Nederland is dit programma al succesvol uitgerold. De Fietsburgemeester: ‘Het wordt daarom hoog tijd dat Fietsmaatjes ook naar fietsstad Utrecht komt! Als je de verhalen hoort van mensen die al jaren niet meer fietsten en die vandaag weer even konden ervaren hoe het is, dan bevestigt dat voor mij de noodzaak van duofietsen in Utrecht. Wil je meefietsen of ons helpen met het opzetten van Fietsmaatjes Utrecht, neem dan vooral contact op!’