Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Koken met Coby

Coby Stiesri kookt iedere week een heerlijke maaltijd voor buurtbewoners in buurthuis De Uithoek. Hier deelt ze haar geliefde recepten.

Surinaamse Roti

Let op, zoals Coby het zegt: per persoon heb je dezelfde hoeveelheden nodig als wanneer je kip met aardappels en groente zou klaar maken en dan mag je zelf weten welke kipdelen je gebruikt: van drumsticks tot kipkarbonade, als het maar geen kipfilet is, dat is te droog.

Wat heb je nodig: Rotikoeken, aardappels, uien, tomaten, bosje selderie, bosje kousenband, witte of spitskool, 1 Madame Jeannette-peper, zout, zwarte peper, masalakerrie, nootmuskaat, boter, olie, verse knoflook, kippenbouillonblokje, eieren en kip.

Aan de slag: Wrijf de stukken kip in met zout, peper, knoflook en masala en bak ze aan beide kanten lekker bruin. Snij ondertussen de groenten en zet deze met een klontje boter klaar in aparte pannetjes. Leg de kip even op een bord en doe de gesneden ui en nog wat knoflook, een lepel olie en een flinke lepel masala in de pan en braad dat even aan. Voeg daarna stukjes tomaat, het bouillonblokje en flink wat water toe en breng dat aan de kook. Voeg nu de kip weer toe en wat gesneden selderie. Even omscheppen en als het kookt de hele peper erbij. Laat dit zacht sudderen met de deksel op de pan.

Roerbak nu de groenten in beide pannetjes een klontje boter, zout en peper in een paar minuten beetgaar en voeg naar smaak ook wat verse nootmuskaat toe. Intussen voeg je het grootste deel van de geschilde en voorgekookte stukken aardappel toe aan de saus van de kip zodat ze net onder staan…nog 5 min doorgaren en roeren. Kook ondertussen een eitje per persoon hard en houd die warm in de pan met de kip met saus. De rotikoeken heel even verwarmen… Tijd om op te scheppen. Scheur stukken van de koek en hap daar alles mee van je bord. Eet Smakelijk! Njang sweety!

BB met R

foto: wikipedia

We blijven in Surinaamse sferen. Deze keer legt Coby ons uit hoe je een heerlijke bruine bonen met rijst, oftewel BB met R, klaarmaakt.

Inkopen: 1 zakje rijst, 1 blik bruine bonen,1 blikje tomatenpuree. Een takje selderij, 2 uien, 2 tomaten, 2 flinke kippenpoten (hak ze in 3 of 4 stukken) 1 Madam Jeannette-peper, 1 bouillonblok, 1tl suiker, nootmuskaat en pimentkorrels.

Aan de slag: Bak de stukken kip met wat zout en peper en nootmuskaat lekker bruin. Voeg gesnipperde uit toe en roerbak dit even. Gesneden tomaatblokjes erbij en rustig verder roerbakken. Kruimel er na een paar minuutjes het bouillonblokje in, voeg de bruinenbonen en de tomatenpuree toe en roer dit goed door elkaar. Vul het lege blik met water, voeg dit toe en breng het geheel aan de kook. Schepje suiker erdoor en zodra dit weer kookt, op een heel laag pitje laten pruttelen. Leg de Madam Jeanette-peper er in zijn geheel op, piment en slederij erbij en laat het een half uurtje doorgaren. Kook ondertussen een pannetje witte rijst.

Schep wat rijst op je bord met daaroverheen de bruine bonen met kip en de jus. Het mag zo ‘nat’ als je lekker vindt. Beetje komkommer op peperazijn erbij en eet smakelijk!

Moksi Alesi

Dit oude Surinaamse gerecht werd meestal aan het eind van de week gemaakt van restjes. Je eet het met rijst, maar het is ook lekker met aardappels. In dat geval wordt het ook wel Moksi Ptatta genoemd. Je kunt het van verse producten maken, maar het liefst van restjes.

In huis hebben of halen: beetje kip (stukjes gesneden kipdijvlees), stukje pekelvlees (centimeterplak in blokjes gesneden), optioneel garnalen, blikje kokosmelk, rijst of minikrieltjes, zout, nootmuskaat, peper, bouillonblok, flinke ui, blikje kikkererwt of doperwt, blikje andere bonen zoals rode kidneybonen of een mix van dat soort bonen, knoflookteen, bosje selderij.

Aan de slag: bak in een grote pan vlees, ui, knoflook zout, beetje nootmuskaat en peper lekker aan. Voeg, nadat het lekker is aangebraden de bonen erbij en ook de fijngehakte selderij en eventueel de garnaaltjes. Even aanfruiten. Voeg kokosmelk en bouillonblokje toe. Goed doorroeren. Voeg wanneer het goed op smaak is, het zakje rijst toe. Water er bij (ongeveer 1 vingerkootkootje water op het gerecht), weer aan de kook brengen en direct laag zetten. Deksel op de pan en 20 minuutjes zacht doorkoken. Liever geen rijst? Gebruik dan de krieltjes. Njang sweetie!