Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Hartstichting wil meer ‘BuurtAED’s’

Home »  Geen categorie »  Hartstichting wil meer ‘BuurtAED’s’

Hartstichting wil meer ‘BuurtAED’s’

8 oktober, 2018

De Hartstichting roept buurtbewoners op om samen hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds om samen een AED aan te schaffen. De Hartstichting hoopt hiermee, dankzij meer burgerhulpverleners en AED’s in de buurt meer levens te kunnen redden.

Uit onderzoek blijkt dat Omdat meer dan een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED (reanimatieapparaat) in hun directe omgeving hangt, roept de Hartstichting Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een gezamenlijk aan te schaffen.

Platform BuurtAED.nl

Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding actie starten om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een BuurtAED te kopen. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips, die een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening neemt.

Omvang van het probleem

Wekelijks worden ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op tijd reanimeren is de belangrijkste factor in de overlevingskansen. Door de jaren heen zijn deze kansen enorm verbeterd. Was de overleving in de jaren ’90 nog 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25 procent. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal omstanders dat start met reanimeren, hun rol in de overlevingsketen en de inzet van AED’s.

Hartveilige zone

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken (‘een 6-minutenzone’), zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, van AED’s nog niet.

AED’s 24/7 beschikbaar

Voor een dekkend netwerk zijn in heel Nederland ongeveer 30.000 geregistreerde AED’s nodig. Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Bovendien hangen ze op plekken die niet altijd bereikbaar zijn. Dit bemoeilijkt hulpverlening door burgerhulpverleners. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat ze 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu.